Vogelfotografie – Onze tips om vogels te fotograferen

Vogels zijn voor vele fotografen geliefde dieren voor de camera. In Nederland zijn er veel verschillende soorten vogels en fotografen willen ze het liefst allemaal een keer voor de lens krijgen. Het is zeker niet makkelijk om vogels te fotograferen en je moet met veel dingen rekening houden. Vogels zijn klein, bewegen, vliegen veel en zien mensen al van veraf aan komen. Dit maakt het extra bijzonder als jij een mooie foto hebt geschoten van een vogel. Hoe kom jij nou tot dat resultaat? Hieronder volgen een aantal tips die jou gaan helpen het perfecte vogelplaatje te schieten!

Welke plekken zijn geschikt voor vogelfotografie?

Vogels zijn een van de moeilijkste onderwerpen voor de camera. Er zijn er veel van, maar ze zijn bijna altijd in beweging of aan het vliegen. Waar kun je nou het best beginnen met het fotograferen van vogels? Op het begin is het handig om een plek dichtbij huis te kiezen en grote vogels proberen te vinden. De afstand tussen jou en de vogel is eerst waarschijnlijk nog erg groot. Het is dan makkelijker om een grote vogel te fotograferen, de kleine vogels zie je vanaf een afstand bijna niet. Als het je eenmaal is gelukt om grote vogels te fotograferen, kun je doorgaan naar de kleine. Voor het fotograferen van kleine vogels moet je echter wel een beschutte plek opzoeken, zodat ze je niet kunnen zien. Als ze een mens zien bewegen vliegen ze vaak meteen weg. Als je geen beschutte plek kan vinden is het handig om een mobiele schuilhut aan te schaffen. Dit is een opvouwbaar tentje met schutkleur, je kunt hier in gaan zitten en wachten tot de vogels komen. Ze zullen je niet zien en zo kan jij op je gemak vogels van dichtbij fotograferen.

Vogelhut huren

Er zijn speciale vogelhutten voor het fotograferen van vogels. Deze kun je huren voor een dag of dagdeel. De hutten staan op een plek waar veel vogels komen en zijn erg beschut, de vogels zullen jou niet zien zitten. Omdat er op die plekken vaak gevoerd wordt, komen er veel verschillende soorten vogels. Je hebt de hele dag de tijd om een mooie foto te schieten van jouw favoriete vogels. Het is net als een dagje uit!

Vogelfotografie vanuit je auto

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto rond te gaan rijden en vanuit het raam foto’s te maken. Dit is natuurlijk een mooie manier om veel van de omgeving te zien en op zoek te gaan naar de vogels. Wel moet je een aantal dingen in de gaten houden als je vogels wilt fotograferen vanuit je auto. Vogels houden namelijk niet van snelle voertuigen en je moet dan ook rustig rijden. Als je opeens een vogel spot waarvan je een foto van wilt maken, zorg dan dat je niet te snel afremt en erg rustig stil komt te staan. Houdt je raam altijd open, dan kun jij meteen foto’s schieten. Het is verder handig om een rijstzak aan te schaffen waar je de lens op kan leggen, zodat het beeld stil blijft staan. Nu kun jij het perfecte plaatje schieten!

Vogelgebieden in Nederland

Een aantal bekende en mooie vogelgebieden in Nederland zijn:

  • Texel: Texel staat bekend als het vogeleiland van Nederland. Je komt hier veel verschillende soorten vogels tegen, zoals de kluut, zilverplevier, lepelaars en nog vele andere soorten. Ook broedt de in Nederland zeldzame blauwe kiekendief en velduil.
  • Bij De Wieden in Overijssel kun je in de winter veel verschillende vogels spotten. Zij leven in de zomer in Scandinavië en Siberië en komen in de winter naar Nederland.
  • De Ackerdijkse Plassen in Zuid-Holland staan bekend om het gefluit van de smienten. Prachtige vogels die elke dag terugkomen naar hun slaapplek op de plassen. Er is een uitkijktoren waaruit je de vogels goed kan bekijken.
  • De Oostvaardersplassen is een bekend gebied in Flevoland en heeft meerdere uitkijkpunten en vogelhutten. Er zijn veel ganzen, maar er zijn ook andere soorten zoals reigers, de roerdomp, lepelaars, aalscholvers en nog veel meer.
  • In het nationaal park De Biesbosch kun je het hele jaar door verschillende soorten vogels spotten. Je vind er de nachtegaal, de blauwborst, de bosuil, de zeearend, de visarend en nog veel meer!

Camoufleer jezelf

Wil jij graag vogels fotograferen van dichtbij in het veld of ergens in de natuur? Zorg ervoor dat je over camouflagekleding en spullen beschikt. Als jij dezelfde kleuren draagt als de natuur, val je een stuk minder op en zullen de vogels jou niet zien. Zo kun jij vervolgens rustig van korte afstand plaatjes maken van de vogels. Tegenwoordig is er erg veel aanbod van camouflagekleding en spullen. Je kunt ervoor kiezen om helemaal gehuld te gaan in een camouflagepak, maar er zijn ook camouflagenetten of doeken die jij over je heen kan slaan. Genoeg keuze dus om jou voor de vogels onzichtbaar te maken!

Beste tijden om vogels te fotograferen

Op sommige tijdstippen van de dag zijn vogels erg actief en op andere zijn ze juist erg rustig. Je hoort bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg veel vogels fluiten; ze zijn dan erg actief. In de ochtend en avond zijn vogels het actiefst. Ze gaan dan op zoek naar voedsel, ze zingen, verdedigen hun plek en vliegen rond. ’s Ochtends en ’s avonds is het licht ook op zijn mooist. Je hebt dan nog geen felle zon en de kleuren in de lucht zijn erg zacht. Het komt er dus op neer dat de beste dagdelen om vogels te fotograferen in de ochtend en avond zijn!

Beste seizoen voor vogelfotografie

De beste seizoenen om vogels te fotograferen zijn de winter en het voorjaar. In de zomer zitten veel vogels verscholen en zie je ze nauwelijks. In de winter zie je ze makkelijker, omdat de bomen en struiken dan kaal zijn. Als je hebt gevoerd ga je vrijwel zeker vogels zien, in de winter is het voedsel in de natuur namelijk schaars. Vanaf half maart tot half juni zul je de meeste vogels zien. Ze zijn op zoek naar een partner, willen graag een nest maken en jongen krijgen.

Kun je vogels lokken?

Het is zeker mogelijk om vogels te lokken, dit doe je met voer en water. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met voeren in je eigen tuin. Zo observeer je vanuit huis welke vogels er allemaal op af komen. Als je regelmatig voert zul je merken dat de vogels telkens weer terugkomen en dat je elke dag mooie foto’s kan maken. Ook kun je voeren in bijvoorbeeld het park of in de natuur.

Welk voer is geschikt voor vogels?

Vogels eten erg veel verschillende dingen. Alleen niet alles wat mensen voeren is geschikt voor vogels. Mensen voeren vogels vaak met resten van hun eigen eten, dit is niet altijd goed. Een stukje bruin brood is prima, maar probeer het verder bij voer te houden wat geschikt is voor vogels. Zadenmixen, vetbollen en zonnepitten zijn goede voorbeelden van geschikt vogelvoer. Dit is bij elke dierenwinkel wel verkrijgbaar en je kunt het ook online bestellen.

Waar leg je het voer neer?

Als je eenmaal vogelvoer in huis hebt, kun je gaan voeren! Maar waar leg je dit voer nou precies neer? Het is belangrijk om eerst na te denken waar jij precies foto’s wilt maken. Daar moet het voer dus niet duidelijk in beeld komen, want dit is geen mooi beeld. Je kunt het vogelvoer een beetje verstoppen tussen de takken van een boom bijvoorbeeld. Vogels gaan nooit meteen af op het voer, ze kijken eerst vanuit een ander uitkijkpunt of er geen gevaar is en gaan daarna pas af op het voer.

Hoe kun je het beste roofvogels fotograferen?

Roofvogels zijn erg schuw en het is daarom belangrijk dat je een goede tele- of zoomlens gebruikt tijdens het fotograferen van roofvogels. Zo kun jij vanaf een afstand de roofvogel mooi op de foto krijgen. Je hebt erg veel geduld nodig bij het fotograferen van roofvogels, de vogels laten zich niet zomaar zien en al helemaal niet als er mensen in de buurt zijn! Je zou een schuilhut kunnen gebruiken of een vogelhut kunnen huren voor het fotograferen van roofvogels. Hierdoor zien ze jou niet en kun je van een kortere afstand mooie foto’s maken van de roofvogel.

Tips vogelfotografie

Wat voor soort camera is geschikt voor vogelfotografie?

Het hebben van goede apparatuur is erg belangrijk bij het fotograferen van vogels. Vaak wordt het veel makkelijker om een vogel er goed op te krijgen als jij beschikt over een camera met de juiste functies. De belangrijkste eigenschappen waar je camera aan moet voldoen is dat hij snel is en dat er een lens op past met een groot bereik. Omdat vogels veel bewegen moet de camera snel foto’s kunnen maken, anders krijg je onscherpe foto’s. De lens heb je nodig om erg ver in te zoomen en de vogel groot op de foto te kunnen krijgen. Systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s zijn daarom ook de meest geschikte soort om vogels te fotograferen. De spiegelreflexcamera is de meest gebruikte camera voor vogelfotografie. Bij deze camera’s heb je ook een ruim aanbod aan lenzen. Wel is een spiegelreflex camera erg groot en zwaar en dus onhandig om mee te nemen. Daarom wordt de systeemcamera de laatste jaren steeds populairder en beter. Deze camera is namelijk kleiner en lichter, maar beschikt over veel functies en heeft een ruim aanbod aan verwisselbare lenzen.

Goede camera’s voor vogelfotografie

Hier staan wat voorbeelden van goede camera’s die jij kunt gebruiken voor vogelfotografie.

  • Canon EOS R5
  • Sony A7 III
  • Nikon D7500

Welke lenzen zijn geschikt voor vogelfotografie?

Voor het fotograferen van vogels heb je een telelens nodig. Dit is een lens die erg ver kan inzoomen en alsnog haarscherpe beelden schiet. Bij vogelfotografie is een lens met een brandpuntafstand van minimaal 300mm ideaal. Daarna kan je dat bereik nog uitbreiden met een extender. Het zoombereik kan beïnvloed worden door het type sensor en de cropfactor van je camera. De lens moet ook een goede stabilisator hebben om het beeld zo stabiel mogelijk te houden. Er zijn goedkopere en duurdere lenzen, als beginnend fotograaf heb je meer dan genoeg aan een goedkopere lens. Wil je echter steeds beter worden in vogelfotografie? Dan heb je op een gegeven moment echt de duurdere lenzen nodig. Als je al een camera hebt moet je eerst uitzoeken welke lenzen er op de camera passen. Vervolgens kijk je naar welke lens het meest geschikt is voor vogelfotografie. Als je een camera hebt van Canon of Nikon, heb je erg veel mogelijkheden qua lenzen en accessoires. Bij andere merken is het aanbod wat minder groot en heb je dus minder keuze. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van goede telelenzen. Let bij aankoop op dat ze wel geschikt zijn voor jouw camera!

Goede telelenzen:

  • Canon EF 600mm f/4.0 IS III USM
  • Nikon AF-S 500mm f/4.0E FL ED VR
  • Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USM
  • Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Een statief is onmisbaar

Tijdens het fotograferen van vogels is het van belang dat jij je camera en lens zo stil mogelijk houd. Bij het inzoomen op de vogel is het beeld erg bewegingsgevoelig. Staan de camera en de lens niet stil? Dan heb je gelijk een onscherpe foto en dit wil je voorkomen. Als je de camera in je eigen handen houd, staat hij vaak niet helemaal stil. Een statief biedt hierbij de uitkomst. Je kunt je camera en lens op een statief bevestigen, zo staat de camera volledig stil en kun je foto’s schieten zonder beweging. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de foto’s te schieten. Een statief neemt ook het gewicht van de camera en de lens weg en zorgt dus ook voor meer comfort. Jij kunt relaxed gaan zitten en ondertussen schiet je prachtige plaatjes van vogels!

Camera instellen voor vogelfotografie

Fotograferen in de automatische stand is verleden tijd bij het fotograferen van vogels. Het instellen van je camera bij vogelfotografie hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet je er wel even in verdiepen. Eerst moet je de juiste camerastand kiezen, daarna moet je de sluitertijd bepalen, vervolgens stel je het diafragma en de autofocus goed in en als laatst zet je de camera op de snelste stand.

Zet de camera in de juiste stand

Spiegelreflexcamera’s hebben verschillende standen, bijvoorbeeld de automatische stand. Verder heb je de sluitertijdstand, de diafragmastand en de M stand. Als je vliegende vogels wilt fotograferen is het goed om de camera in de sluitertijdstand te zetten.

Stel de juiste sluitertijd in

Stel je sluitertijd in op de juiste snelheid. Als de vogels stil zitten is een sluitertijd tussen de 1/60 tot 1/250 voldoende, maar als ze bewegen of vliegen moet je de sluitertijd instellen tussen de 1/500 en 1/2000.

Gebruik het goede diafragma

Als je de vogel goed in beeld wilt hebben en de achtergrond wazig wilt hebben, moet je het diafragma groot houden. Stel het in op f/2.8 of f/4. Pas op dat je de ogen van de vogel wel scherp houdt, bij een diafragma van f/2.8 is dit soms lastig. Als de vogel beweegt of vliegt is een kleiner diafragma beter, zoals f/5.6 of f/7.1.

Stel de autofocus in

Het volgende wat je moet instellen is de autofocus. Je kunt er voor kiezen om eenmalig of continue scherp te stellen. Bij het fotograferen moet je zorgen dat hij altijd continue scherp stelt. Vogels bewegen veel en je wilt niet de hele tijd weer opnieuw moeten scherpstellen.

Stel je camera in op de snelste stand

Hoe sneller jij foto’s jouw camera kan maken, hoe meer mooie plaatjes van vogels jij kan schieten. Vogels zijn supersnel en daarom is het belangrijk om je camera in te stellen in de sportstand. Deze stand heet ‘Drive’ bij Canon en bij Nikon heet dit ‘Ch’ wat betekent ‘Continue High Speed’.

Check je ISO waarden

Ten slotte moet je de juiste ISO waarde instellen om over- of onderbelichting te voorkomen. Je kunt deze bij vogelfotografie instellen op de automatische stand. Zo past de ISO zich automatisch aan tijdens het fotograferen.

Vogelfotografie tips

Tips voor een mooie compositie bij vogelfotografie

Je bent waarschijnlijk allang blij als je een vogel goed voor de lens hebt. Maar om het perfecte plaatje te schieten is alleen de vogel niet genoeg. Je zult ook moeten kijken naar de achtergrond van het beeld. Als deze heel rommelig is en er zijn allemaal andere onderwerpen in beeld, is dat geen mooie compositie. Zorg er voor dat je achtergrond rustig is en dat je standpunt laag is. Je kunt er voor kiezen om een portretfoto te maken van de vogel, dan wordt de achtergrond wazig en is alleen de vogel uitgebeeld. Als jouw omgeving mooi is of iets toevoegt aan de foto, kun je er ook voor kiezen om ook de achtergrond scherp te houden. Zo krijg je de vogel samen met zijn omgeving in beeld. Lijnen zorgen vaak voor een mooi beeld, dus probeer eens met takken of riet te spelen. Je merkt het al, er zijn veel verschillende composities mogelijk en het is leuk om ze allemaal eens te proberen!

Scherp stellen ogen

Een ander belangrijk aspect bij het fotograferen van vogels, is het scherp stellen van de ogen. De ogen zijn het belangrijkste deel van de vogel, die moeten dus ook het scherpst zijn. Het zou een beetje raar zijn als de snavel van de vogel scherper is dan de ogen. Daarom is het dus erg belangrijk dat jij tijdens het fotograferen van vogels altijd scherp stelt op de ogen. Er zijn tegenwoordig camera’s die eye-detection hebben. Deze functie zorgt ervoor dat de ogen automatisch worden gevonden in de compositie en dus automatisch worden scherpgesteld. Een erg handige functie dus voor vogelfotografie!

Geduld, geduld & geduld

Vogelfotografie eist een hoop geduld van de fotograaf. Je kunt vogels niet zeggen dat ze stil moeten zitten en dit doen ze ook niet gauw. Maar als jij goed voorbereid bent, weet waar de vogels zitten en ze misschien al hebt gevoerd, heb je grote kans dat je een mooie plaatje kan maken! Geduld is hierbij een schone zaak. Soms moet je wel uren wachten voordat een vogel mooi in beeld komt. Op de ene dag zal het wel lukken om een mooie foto te maken, maar op de andere niet. Hoe vaker jij vogels fotografeert, hoe meer handigheid je erin krijgt. Je weet de plekken sneller te vinden, je weet steeds beter hoe je jezelf moet gedragen en ook weet je wanneer de vogels het meest actief zijn. Grote kans dat je na een paar keer oefenen een prachtige plaat het geschoten!

Bewerken bij vogelfotografie

Als je eenmaal foto’s van de vogel hebt gemaakt, is het tijd om ze te gaan bewerken. Waarom bewerken mensen foto’s eigenlijk? Dit doen ze omdat de camera in combinatie met de lens niet altijd precies het beeld weergeeft zoals het in het echt is. De witbalans, kleuren en bijvoorbeeld de bewerking tot jpg zorgen ervoor dat de foto anders lijkt dan in het echt. Zorg ervoor dat je camera ingesteld staat op RAW, hiermee kun jij je foto’s na de tijd beter bewerken.

Succes!

Na het lezen van dit artikel heb jij veel geleerd over hoe jij het best kunt beginnen met vogelfotografie! Van waar en wanneer je het beste vogels kunt gaan fotograferen tot aan welke apparatuur geschikt is voor het fotograferen van vogels, jij weet het allemaal. Geduld is belangrijk, dus ga vooral veel oefenen. Je zult zien dat je steeds beter en sneller word in het fotograferen van vogels. Succes!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0