Diafragma instellen: Onze tips!

Iedereen heeft vast weleens gehoord over het diafragma, maar wat is dat nou precies? En hoe kun je het diafragma nou het beste instellen op een camera? Wij leggen het je het in dit artikel allemaal uit! We leggen onder andere uit wat het diafragma nou precies is. Ook geven we tips over hoe je het diafragma nou het beste kan instellen per situatie. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het diafragma en kun jij gaan experimenteren met het diafragma!

Wat is het diafragma?

Het diafragma bestaat letterlijk uit een paar lamellen die open en dicht kunnen gaan. Wanneer deze lamellen opengaan, valt er licht op de sensor. Het diafragma is dus een opening waar het licht doorheen gaat en op de sensor valt. Als het diafragma klein is, dan valt er weinig licht op de sensor. Als het diafragma groot is, valt er veel licht op de sensor. Maar hoe wordt het diafragma weergegeven? Het diafragma wordt weergegeven met een F-getal. Bij een diafragma van f/1.8 is het diafragma erg groot en kan er veel licht op de sensor vallen. Bij een diafragma van bijvoorbeeld f/5.6 is de diafragmaopening een stuk kleiner en kan er een stuk minder licht op de sensor vallen. Als je op zoek bent naar een nieuwe lens, is het van belang dat je let op het maximale diafragma bereik. Veel zoomlenzen hebben een klein diafragmabereik, waardoor de beeldkwaliteit erg kan afnemen.

Belichting: drie verschillende instellingen

Zoals je net hebt gelezen, is het diafragma dus belangrijk voor de belichting van een foto. Ook zijn er twee andere instellingen die samen met het diafragma invloed hebben op de belichting. Dit zijn de sluitertijd en de ISO-waarde. Het is van belang dat je al deze drie functies goed instelt als je foto’s wilt maken met een goede belichting. Als deze functies uit balans zijn, kun je last krijgen van over- of juist onderbelichting. Dit kan resulteren in ruis op je foto’s, of een te donkere foto waarbij het onderwerp niet of nauwelijks zichtbaar is. Hier wil je natuurlijk geen last van krijgen!

Stappenplan diafragma instellen

Maar hoe moet je het diafragma nou precies instellen? Wij leggen het je hieronder uit in een stappenplan.

  • Ten eerste is het belangrijk dat je de camera instelt in de Av/A stand. Vanuit daar kan je het diafragma handmatig instellen.
  • Kijk door de zoeker om te bepalen welk diafragma je nodig hebt.
  • Het diafragma kun je veranderen door aan het diafragmawiel te draaien. Deze zit bij Canon camera’s vaak aan de voorkant van de camera en bij een Nikon camera vaak aan de achterkant. Als je het wiel naar links draait, wordt het diafragma groter. Als je het wiel naar rechts draait, wordt het diafragma kleiner.
  • Zodra je onderwerp mooi in beeld staat met het juiste diafragma, kun je de foto schieten!

Diafragma bij het gebruik van een zoomlens

Bij het gebruik van een zoomlens, kan het diafragmabereik erg wisselen. Bij de meeste zoomlenzen verandert het diafragma namelijk tijdens het inzoomen. Het diafragma wordt dan automatisch kleiner en dat heeft gevolgen voor de beeldkwaliteit van de foto’s. Als je op zoek bent naar een zoomlens, is het dus zeker verstandig om te kijken naar het diafragmabereik van de lens. Vooral als je tijdens donkere omstandigheden wilt fotograferen, is het van belang dat de zoomlens een groot diafragmabereik heeft, ook tijdens het inzoomen. Als je van plan bent om vooral in goed belichte situaties te fotograferen, is het diafragmabereik minder belangrijk.

Bekijk hier de beste Canon zoomlenzen!

Groot diafragma heeft minder scherptediepte

Veel fotografen maken gebruik van scherptediepte op hun foto’s. Fotografen willen graag het onderwerp scherp op de foto, met een wazige achtergrond. Dit kan je alleen bereiken met het gebruiken van een groot diafragma. Als je bijvoorbeeld een diafragma van f/2.8 gebruikt, kan je makkelijk een klein deel van de foto scherpstellen. Als het om een dier of een persoon gaat, kan de camera scherpstellen op de ogen en zijn de ogen het scherpst. De achtergrond rondom je onderwerp wordt minder scherp en daardoor springt je onderwerp eruit!

Instellen van diafragma

Een klein diafragma heeft meer scherptediepte

Wanneer je gebruik maakt van een klein diafragma, is het moelijker om een onderwerp scherp te stellen en de achtergrond wazig te houden. Bij een klein diafragma van bijvoorbeeld f/16 blijft een groot gedeelte van het beeld scherp en is de scherptediepte groter. Zo zie je bijna het hele beeld scherp en is het lastig om een wazige achtergrond te creëren. Let er bij het kopen van een lens op wat het diafragmabereik is. Als de lens een klein diafragmabereik heeft, krijg je te maken met meer scherptediepte en kun je dus niet fotograferen met een wazige achtergrond.

Een kleiner diafragma vereist een langere sluitertijd

Als het diafragma kleiner wordt, wordt de sluitertijd langer. Omdat er bij een klein diafragma minder licht op de sensor valt, is er een langere sluitertijd nodig dan bij een groot diafragma. En dit heeft als gevolg dat je sneller last kan krijgen van ruis. Vooral als je fotografeert vanuit de losse hand, kun je snel last krijgen van trillingen en bewegingen en dit levert ruis op. Daarom is het hebben van een lens met een groot diafragma bereik een must voor als je met een korte sluitertijd wilt kunnen fotograferen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het diafragma. Je weet nu hoe je het diafragma moet instellen en waar je op moet letten in verschillende situaties. Ook weet je nu dat je op het diafragmabereik moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe lens. Nu kun jij aan de slag gaan met het instellen van het diafragma en het experimenteren met het diafragma onder verschillende omstandigheden!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0