Kikvorsperspectief fotografie: wat is dat?

Fotograferen vanuit het kikvorsperspectief, je hebt er als fotografie liefhebber vast weleens van gehoord. Maar wat is dit nu eigenlijk precies? Kikvorsperspectief fotografie wordt ook wel kikkerperspectief fotografie genoemd. Dit komt omdat je als fotograaf bij deze soort fotografie fotografeert vanuit een lager standpunt of vanuit hetzelfde standpunt als je onderwerp. Bij een kikker betekent dit dat je precies in de ogen van een kikker fotografeert. Wil je meer weten over kikvorsperspectief fotografie? Lees dan gauw verder!

Wat is kikvorsperspectief?

Kikvorsperspectief fotografie is het fotograferen vanaf een lager standpunt ten opzichte van je onderwerp. Dit betekent dat als je onderwerp zich bevindt op de grond, dat je moet fotograferen vanaf grondhoogte. Zo kijk je precies tegen je onderwerp aan en lijkt het op de foto net alsof je naast of tegenover je onderwerp staat. Dit doet het onderwerp groter lijken dan het in werkelijkheid is. Als je dan ook nog eens fotografeert met een groothoeklens, komt je onderwerp al helemaal groot in beeld.

Waarom kikvorsperspectief?

Waarom kiezen fotografen soms voor het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief? De reden daarvoor is dat de fotograaf het onderwerp groter en duidelijker in beeld wil krijgen. Wanneer een onderwerp vanuit kikvorsperspectief is gefotografeerd, lijkt het net alsof het onderwerp naast of tegenover je staat. Ook bij modeshows wordt vaak gebruik gemaakt van kikvorsperspectief fotografie. De fotograaf maakt dan foto’s vanaf een iets lager standpunt dan de modellen. Zo lijken de modellen op de foto net iets langer. Vaak is het langer, groter of echter laten lijken van het onderwerp te reden om te kiezen voor kikvorsperspectief.

Situaties kikvorsperspectief

Het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief is bij verschillende soorten situaties erg populair. Wij hebben hieronder een aantal populaire onderwerpen op een rijtje gezet die vaak vanuit het kikvorsperspectief worden gefotografeerd. Zo krijg jij wellicht inspiratie voor het vinden van een onderwerp om het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief eens te proberen!

Kikker fotografie

Zoals we op het begin al zeiden, kikvorsperspectief fotografie wordt ook wel kikkerperspectief fotografie genoemd. Deze soort fotografie wordt dus vaak gebruikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld kikkers. Als je vanuit een lager standpunt kikkers fotografeert, lijkt het net alsof je op dezelfde hoogte staat als de kikkers en kijk je ze recht in de ogen. Als de kikker zich in het water bevindt, is het effect nog specialer. Je ziet dan namelijk ook het spiegelbeeld van de kikker in het water.

Boerderij fotografie

Een andere situatie waarin kikvorsperspectief populair is, is het fotograferen van boerderijdieren. Je hebt ze waarschijnlijk weleens voorbij zien komen: de foto’s met grote koeienneuzen wijzend naar de camera. Dit levert een erg mooi beeld op van het boerderijleven. Doordat de camera op een lager standpunt staat dan de koeien, lijkt het net alsof de koeien groter zijn en ze op je afkomen. Ook zie je dat de achtergrond opeens de horizon wordt in plaats van een groen weiland.

Stads- en gebouwfotografie

Stads- en gebouwfotografie

Andere populaire onderwerpen voor kikvorsperspectief fotografie zijn steden en gebouwen. Neem bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Veel mensen maken foto’s wanneer ze zich onderaan de Eiffeltoren bevinden. Hierdoor lijkt de Eiffeltoren zelf nog groter en vaak ook langer. Als je een foto neemt vanuit een laag standpunt en je fotografeert dan ook nog eens iets omhoog, krijg je een hele lange Eiffeltoren. Hetzelfde geldt voor andere grote gebouwen in steden. Dit is erg leuk om te proberen in grote steden als New York, Dubai en Parijs.

Boomfotografie

Ook bomen zijn een geschikt onderwerp voor kikvorsperspectief fotografie. Als je bomen vanuit een laag standpunt fotografeert en je richt de camera iets naar boven, zien de bomen er langer en hoger uit.

Bloemfotografie

Bloemfotografie

Een ander favoriet onderwerp van fotografen voor kikvorsperspectieffotografie zijn bloemen. Bloemen zie je vanaf de bovenkant meestal niet heel goed en daarom is het leuk om deze vanuit een lager standpunt te fotograferen. Bij bijvoorbeeld een orchidee zie je vanuit het kikvorsperspectief alle details van de bloem erg gedetailleerd naar voren komen. Hiervoor moet je als fotograaf wel op de grond gaan liggen, wil je op gelijke hoogte of op een lager standpunt komen dan de orchidee.

Tempelfotografie

Tempels uit Zuid-Oost Azië zijn ook favoriete onderwerpen voor kikvorsperspectief fotografie. Tempels zijn van zichzelf al grote, magisch objecten. Als je dan ook nog eens fotografeert vanuit het kikvorsperspectief, lijken de tempels nog groter en je ziet dan ook de horizon op de achtergrond. Dit is ook handig als er zich veel toeristen rondom de tempel bevinden, deze zijn dan niet te zien in beeld.

Hoe fotografeer je met kikvorsperspectief?

Het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief is eigenlijk heel eenvoudig. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je vanuit een lager standpunt fotografeert dan je onderwerp. Als je onderwerp een gebouw is, kun je bukken en de camera omhoog richten. Schiet een foto en je hebt een foto gemaakt vanuit het kikvorsperspectief. Bij onderwerpen die zich op de grond bevinden is het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief wat lastiger. Je zult dan ook zelf op de grond moeten gaan liggen of zitten, wil je een lager standpunt kunnen innemen dan je onderwerp. Als dit in het water is wordt het nog lastiger. Bereid je van tevoren goed voor en trek kleding aan dat vies mag worden. Sommige fotografen maken gebruik van lange waterdichte laarzen om vanuit het water te fotograferen. Het is ook handig om een stuk zeil mee te nemen waar je op kunt gaan liggen of zitten. Zo kun je fotograferen vanaf de grond, zonder dat je zelf erg vies wordt.

Conclusie

Het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief kan bijzondere beelden opleveren. Je onderwerp komt groter in beeld en het lijkt net alsof het onderwerp naast of tegenover je staat. Het is erg leuk om te experimenteren met het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief bij boerderijdieren, steden, gebouwen, bloemen en insecten. Zorg ervoor dat je camera zich op een lager standpunt bevindt en schiet vervolgens de foto’s. Als je nieuw bent met het fotograferen vanuit het kikvorsperspectief, is het zeker leuk om dit eens te gaan proberen!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0