Sluitertijd instellen: Onze tips!

De sluitertijd, bijna iedereen heeft hier weleens van gehoord. Elke fotograaf weet wat de sluitertijd is en wat dit voor invloed heeft op het fotograferen. Maar voor beginnende fotografen en amateurfotografen kan de sluitertijd vragen oproepen. Wat is dit nou precies en hoe kan je de sluitertijd goed instellen? Wij leggen je in dit artikel uit wat de sluitertijd is en hoe je deze kan instellen. Ook geven we tips over hoe je de sluitertijd kan instellen onder verschillende omstandigheden. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wat is sluitertijd?

De sluitertijd van een foto is de gemeten tijd over hoelang het diafragma openstaat bij het schieten van een foto. Het diafragma laat licht op de sensor vallen en de sluitertijd bepaalt hoelang dit gebeurt. Zo kan de sluitertijd dus de belichting van een foto bepalen. De optimale sluitertijd is voor iedere situatie anders en daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de sluitertijd goed kan instellen. Als het donker is, dan moet je de sluitertijd een stuk langer instellen. Maar bij fel zonlicht is het juist weer beter als de sluitertijd zo kort mogelijk is. Ook moet je de sluitertijd anders instellen bij het fotograferen uit de losse hand of met een statief. Als je bewegende onderwerpen op de foto wilt zetten, is het ook belangrijk om te weten hoe je de sluitertijd goed instelt. Als je hier niets over weet, kan de beeldkwaliteit erg achteruitgaan. Het is dus een goed idee om je als fotograaf te verdiepen in de instellingen van de sluitertijd. Zo leer je om te fotograferen met de meest optimale instellingen!

Belichting en sluitertijd

De belichting is een zeer belangrijk kenmerk van een foto. Als er te veel licht op de sensor schijnt, kan de foto snel overbelicht raken en dan krijg je onder andere last van ruis. De foto lijkt korrelig en is onscherp. Hier kun je dan uiteindelijk niet veel mee. Als er juist te weinig licht op de sensor schijnt, krijg je last van onderbelichting. Dan is de foto erg donker en kun je je onderwerp niet goed zien. Dit is natuurlijk ook niet de bedoeling! Gelukkig kun je een camera zo instellen, dat de kans op over- en onderbelichting erg klein wordt. Je moet hierbij rekening houden met de instellingen van onder andere de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Als je deze drie instellingen goed op elkaar afstemt, kun je onder optimale omstandigheden fotograferen!

Hoe stel je sluitertijd in?

Het is natuurlijk goed om te weten dat je rekening moet houden met de sluitertijd tijdens het fotograferen. Maar hoe kun je de sluitertijd nou precies instellen en waar moet je op letten? Veel beginnende fotografen en amateurfotografen snappen niet hoe je de sluitertijd moet instellen. Daarom leggen wij het hier uitgebreid uit! Het instellen van de sluitertijd werkt bij elke camera weer anders. Elk merk heeft zijn knoppen en instellingen op een andere plek staan. Het is dan ook een goed idee om eerst even de gebruiksaanwijzing van je camera te raadplegen. Daarna is het bij de meeste camera’s belangrijk dat je ervoor zorgt dat je vanuit de handmatige modus fotografeert. In de handmatige modus kun je zelf alle instellingen aanpassen en dus ook de sluitertijd instellen. De meeste camera’s zijn voorzien van een draaiwiel waarmee je de sluitertijd kan aanpassen. Als je naar links draait, wordt de sluitertijd langer. Als je naar rechts draait, wordt de sluitertijd korter. De sluitertijd wordt als volgt aangeduid: 1/250, 1/30 of 1/8000. Als je aan het wiel draait, zie je deze cijfers veranderen op je scherm. Je merkt het al, de sluitertijd kan heel erg uiteenlopen. Voor elke situatie is een andere sluitertijd nodig. Hieronder leggen we een paar verschillende situaties voor en geven we aan wat voor sluitertijd je kunt gebruiken in die situaties.

Sluitertijd instellen bij fotograferen uit de losse hand

Als je fotografeert vanuit de losse hand, is het belangrijk dat je een korte sluitertijd instelt. Dit is nodig omdat je als je vanuit de losse hand fotografeert snel last kan krijgen van ruis. Als je de camera in je hand vasthoud, krijg je last van trillingen. Om die trillingen op het beeld te verminderen en te beperken, heb je een korte sluitertijd nodig. Een korte sluitertijd voorkomt namelijk dat de camera trilt of beweegt tijdens het schieten van de foto. Maar welke sluitertijd moet je dan precies instellen bij het fotograferen uit de losse hand? Als je overdag aan het fotograferen bent vanuit de losse hand met bijvoorbeeld een 50mm lens, is een sluitertijd van minimaal 1/60 nodig. Als je aan het fotograferen bent met een zoomlens, is een sluitertijd van minimaal 1/200 vereist.

Instellen van sluitertijd

Sluitertijd instellen bij fotograferen met statief

Als je gebruik maakt van een statief tijdens het fotograferen, heb je wat meer vrijheid bij het instellen van een goede sluitertijd. Doordat de camera tijdens het fotograferen met een statief geen last krijgt van trillingen en bewegingen, kun je gebruik maken van een wat langere sluitertijd. Dit is vooral fijn voor als je in donkere lichtomstandigheden aan het fotograferen bent. Met een langere sluitertijd valt er namelijk meer licht op de sensor en komt het onderwerp duidelijker in beeld. Als je in het donker gebruik maakt van een korte sluitertijd, worden er amper details opgenomen en komt je onderwerp bijna niet in beeld.

Sluitertijd instellen bij bewegende onderwerpen

Wil je graag bewegende onderwerpen fotograferen? En weet je niet welke sluitertijd je hiervoor nodig hebt? Lees dan gauw verder. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen is het belangrijk dat je snel fotografeert. Een snelle sluitertijd is hierbij dus van belang. Ook de lichtomstandigheden hebben invloed op het fotograferen van bewegende onderwerpen. Bij weinig licht is het namelijk moeilijker om een snelle sluitertijd te gebruiken. Er komt dan te weinig licht op de sensor en je onderwerp komt vervolgens niet goed in beeld. Bij donkere lichtomstandigheden is het dus niet handig om een snelle sluitertijd in te stellen. Als de lichtomstandigheden goed zijn, kun je bij bewegende onderwerpen gebruikmaken van korte sluitertijden van bijvoorbeeld 1/4000, 1/6000 of 1/8000. Zo krijg je niet veel last van trillingen en bewegingen en daarmee wordt de ruis aanzienlijk vermindert.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de sluitertijd en over hoe je de sluitertijd het beste kan instellen. Zo weet jij nu waar je de sluitertijd op jouw camera kan instellen. Ook heb je een idee gekregen over welke sluitertijd er bij welke situatie past. In het donker heb je namelijk een andere sluitertijd nodig dan in het licht. Ook moet je de sluitertijd aanpassen als je fotografeert uit de losse hand en als je bewegende onderwerpen aan het fotograferen bent. Jij bent nu goed voorbereid op het instellen van de juiste sluitertijd!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0