Wat is de ISO-waarde van een camera?

Je hebt er als fotografie liefhebber vast al eens van gehoord, de ISO-waarde. Maar wat betekent deze instelling nou precies? En hoe kan ik de ISO-waarde het best instellen per situatie? Wij leggen het uit! Wij leggen je uit wat de ISO-waarde nou precies is en hoe je deze kan gebruiken. Zo weet jij na het lezen van dit artikel hoe je de ISO-waarde moet instellen op jouw camera. Ook weet je waar je op moet letten per fotografie situatie en wat je in de gaten moet houden tijdens de aankoop van een nieuwe camera.

Wat is de ISO-waarde op je camera?

De ISO-waarde is letterlijk de lichtgevoeligheid van de sensor van een camera. Vroeger was de lichtgevoeligheid bij elke foto rol hetzelfde. Bij de digitale camera’s van tegenwoordig kun je de ISO-waarde instellen op verschillende waardes. Zo kun je de lichtgevoeligheid aanpassen tijdens elke verschillende fotografie situatie. Dat betekent dat het tegenwoordig een stuk makkelijker is om ook in donkere situaties goed belichte foto’s te schieten. Veel camera’s hebben een speciale knop voor het instellen van de ISO-waarde. Als je voor een hoge ISO-waarde kiest, wordt de foto lichter. Het nadeel van een hoge ISO-waarde is dat je ook sneller last kunt krijgen van ruis. Wanneer je voor een lage ISO-waarde gaat, krijg je een stuk minder last van ruis op je foto. De hoeveelheid ruis wordt niet alleen bepaald door de ISO-waarde. De sensor van de camera speelt daarbij ook een belangrijke rol. Hoe kleiner de sensor, des te meer last je zal krijgen van ruis. Hoe groter de sensor, des te minder je last zal krijgen van ruis. Kijk dus bij het kopen van een camera niet alleen naar de ISO-waardes als je ruis wilt voorkomen. Let ook op de kwaliteit en de grootte van de sensor van de camera. Als je al deze aspecten goed hebt uitgezocht, kun je foto’s van hoogwaardige kwaliteit schieten.

Waarom is de ISO-waarde een belangrijke instelling op je camera?

De ISO-waarde is een belangrijke eigenschap van je camera-instellingen. De ISO-waarde bepaalt namelijk hoe licht je foto wordt en daarnaast bepaalt de ISO-waarde ook hoeveel ruis er op de foto te zien zal zijn. Het goed instellen van de ISO-waarde is dus erg belangrijk voor het voorkomen van ruis. Als je van plan bent om in het donker te gaan fotograferen, is het nog belangrijker dat jij precies weet welke ISO-waarde je moet gebruiken. In het donker heb je veel meer kans op ruis en is het dus belangrijk dat je weet waar je allemaal op moet letten om dit te voorkomen!

ISO-waarde en ruis

ISO-waarde en ruis

Zoals we net al zeiden, krijg je bij een hoge ISO-waarde eerder last van ruis. De meeste fotografen willen ruis voorkomen en zijn dus niet blij als er ruis op de foto te zien is. Ook als je de foto later nog bewerkt, is het lastig om de ruis helemaal weg te krijgen. Het is daarom van belang dat je er tijdens het fotograferen alles aan doet om ruis te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk dat je beschikt over goed materiaal. De ISO-waardes van de meeste camera’s liggen rond de 100-6400. Het is niet zo dat bij elke camera de ISO-waarde dezelfde hoeveelheid ruis oplevert. Dit verschilt per camera en ligt dus aan de kwaliteit van de camera. Al geldt voor elke camera, hoe lager de ISO-waarde hoe beter de kwaliteit van de foto. Als je in het donker wilt fotograferen en dus wel een hoge ISO-waarde wilt gebruiken, is het verstandig om een camera uit te zoeken met een hoogwaardige sensor, een lage sluitertijd, een groot diafragma en een groot ISO-bereik. Als de instellingen van je camera dan optimaal zijn, kun je alsnog foto’s schieten zonder al te veel last van ruis te krijgen.

Hoe stel je de ISO-waarde in op je camera?

Nu vraag je je misschien af: hoe moet ik nou precies mijn ISO-waarde instellen? Dit kan op twee verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om de ISO-waarde in te stellen via het menu. Klik op het touchscreen scherm de ISO-waarde aan of zoek met de knoppen in het menu naar de ISO-waarde. Pas deze vervolgens aan naar jouw voorkeuren. Een andere manier voor het instellen van de ISO-waarde op je camera is in drukken en draaien van de draaiknop van de ISO-waarde. De meeste camera’s van tegenwoordig zijn voorzien van een speciale knop en draaiknop voor het instellen van de ISO-waarde. Zo kun je snel de ISO-waarde instellen naar wens, zonder dat je deze helemaal moet opzoeken in het menu!

Welke ISO-waarde past bij welke situatie?

Je weet nu hoe je de ISO-waarde kunt instellen. Maar hoe weet je nu welke ISO-waarde je nodig hebt bij welke fotografie situatie? Dat gaan we je nu uitleggen! Elke situatie is natuurlijk verschillend en daarom beschrijven wij hieronder een aantal voorbeelden van het fotograferen met verschillende ISO-waardes. Zo krijg jij een idee van welke ISO-waardes voor welke fotografie situaties geschikt zijn en kun jij deze waardes ook uitproberen!

ISO-waarde bij daglicht

Als je van plan bent om overdag buiten te gaan fotograferen, is het verstandig om je ISO-waarde laag te houden. Een ISO-waarde van 100-200 is dan het meest geschikt. Dit komt omdat er overdag automatisch al veel licht op de sensor valt en dat er niet meer licht nodig is voor een mooie belichting van je foto. Als je dan toch een hogere ISO-waarde gebruikt, krijg je kans op overbelichting en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen! Ga je overdag binnen fotograferen? Dan is het beter om voor een hogere ISO-waarde te gaan. Het licht is binnen vaak minder krachtig en daardoor kun je donkere foto’s krijgen. Stel je ISO-waarde in rond de 400 tot 800 en experimenteer met deze waardes. Kijk welke waarde de mooiste belichting oplevert en ga daarmee verder.

ISO-waarde voor ’s avonds

Als het avond wordt, wordt het donkerder en valt en tijdens het fotograferen minder licht op de sensor. Om er toch voor te zorgen dat je foto’s niet erg donker worden, kun je kiezen voor een hoge ISO-waarde. Als het buiten aan het schemeren is, kun je de ISO-waarde instellen rond de 1600. Is het al donker? Dan moet je ISO-waarde nog meer verhogen om een goed belichte foto te kunnen schieten. Verhoog de ISO-waarde dan naar ongeveer 3200. Let er bij hoge ISO-waardes wel op dat je foto’s geen ruis gaan bevatten. De kans op ruis wordt steeds hoger bij een hogere ISO-waarde. Check dus goed of je foto’s geen ruis bevatten en schiet voor de zekerheid meerdere foto’s. Zo wordt de kans groter dat er een goede foto zonder ruis tussen zit.

Voorbeeld: ISO-waarde bij Noorderlichtfotografie

Voorbeeld ISO-waarde bij Noorderlichtfotografie

Veel fotografen willen graag het Noorderlicht fotograferen. Het fotograferen van het Noorderlicht is echter vrij lastig, omdat het erg donker is. Je moet daarom gebruik maken van een hoge ISO-waarde. De ISO-waarde die vaak wordt gebruikt voor het fotograferen van het Noorderlicht, is 6400. Het is belangrijk dat je bij het fotograferen met zo’n hoge ISO-waarde gebruik maakt van een statief, omdat je sluitertijd automatisch hoger zal worden bij zo’n hoge ISO-waarde. Dit betekent dat als de camera dan niet helemaal stil staat, er veel ruis zal ontstaan. Het is daarom van belang dat de camera helemaal stil staat, zo krijg je minder kans op veel ruis. De kwaliteit van een foto van het Noorderlicht hangt natuurlijk ook af van andere factoren zoals de sensor, de lens, het diafragma, beeldstabilisatie etc. Hoe hoger de kwaliteit van je camera en lens, hoe hoger de kwaliteit van de Noorderlichtfoto.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een nieuwe camera?

Ben je van plan om een nieuwe camera te kopen? En wil je geen last krijgen van ruis met die nieuwe camera? Dan is het verstandig om een camera van hoge kwaliteit uit te zoeken. Let erop dat de camera beschikt over een grote, hoogwaardige sensor, een groot ISO-bereik, een groot maximaal diafragma, een hoge sluitertijd en beeldstabilisatie. Deze kenmerken zijn het belangrijkst voor het fotograferen van beelden zonder ruis. Koop ook een statief bij je camera, zo staat de camera nog steviger en stiller. Dit komt goed van pas tijdens het fotograferen in donkere situaties.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de ISO-waarde. De ISO-waarde bepaalt hoeveel licht er op de sensor van je camera valt. Hoe hoger de ISO-waarde, des te meer kans je op ruis krijgt. Bij hoogwaardige camera’s is de kans op ruis bij een hogere ISO-waarde kleiner. Let dus bij het zoeken van een nieuwe camera op of de camera beschikt over een goede sensor en andere belangrijke kenmerken. Vooral voor het fotograferen in donkere situaties is het hebben van een hoogwaardige camera een must. Jij weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera. Ook weet je welke ISO-waarde past bij elke situatie. Nu kun jij gaan experimenteren met de ISO-waarde!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart