Wat is de beste camera voor beginners van 2021?

Wil jij graag beginnen met het maken van foto’s, maar weet je niet welke camera het meest geschikt is om mee te beginnen? Wij hebben voor jou de top 10 beste camera’s voor beginners samengesteld! Deze camera’s zijn erg gebruikersvriendelijk en schieten de perfecte plaatjes, ook als je net begonnen bent met fotograferen. De top 10 hebben wij op een rijtje gezet en de top 5 beste camera’s voor beginners beschrijven we uitvoerig. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de verschillende beginnerscamera’s en kun jij je nieuwe camera uitzoeken!

Top 10 beste camera voor beginners van 2021 op een rijtje

Hieronder zie je de top 10 beste camera’s voor beginners van 2021. Wij hebben verschillende beoordelingen en reviews van camera’s uitvoerig vergeleken en zo zijn wij tot deze top 10 beste camera’s voor beginners gekomen. We beschrijven de top 5 uitvoerig, zodat jij alle ins-, outs- en plus- en minpunten weet van deze camera’s. Vervolgens kun jij een camera uitkiezen die bij jou past!

1. Canon EOS 2000D – Body – Zwart

Canon EOS 2000D - Body - Zwart

De Canon EOS 2000D is met recht de beste beginnerscamera. De camera is beginnersvriendelijk, want het heeft namelijk een handige functiegids die de instellingen uitlegt. Zo leer jij snel hoe je alle knoppen op de camera moet gebruiken. Met 24,1 megapixels schiet jij de scherpste beelden met deze camera! De beeldstabilisator met 9 autofocuspunten zorgt ervoor dat jij beelden schiet zonder ruis. Je kunt tot maar liefst 3 beelden per seconde maken! Ook kun je filmen in full HD en de beelden vervolgens delen met andere apparaten via de Wifi functie. Ideaal voor vloggers.

Verder passen er verschillende lenzen op deze camera. De camera is daarom geschikt voor vele soorten fotografie, zoals landschapsfotografie, portretfotografie of macrofotografie. Als jij wat plaatjes hebt geschoten kun je deze ook meteen doorsturen naar andere apparaten via de Wifi verbinding van de camera. De prijs/kwaliteit verhouding van deze camera maakt de camera de beste camera voor beginners!

Pluspunten

24,1 megapixels
Film in full HD (1080p), HD ready (720p), VGA
Geschikt voor fotografie van familie, vrienden & vakantie
Beeldstabilisator van de lens vermindert ruis
Handige hulpfunctie

Minpunten

Beschikt niet over een kantelbaar scherm
NFC is alleen beschikbaar voor Canon en Android
De camera wordt geleverd zonder geheugenkaart

Je kunt deze camera bij de volgende webshops bestellen

  2. Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200

De Fujifilm X-T200 is een prijsvriendelijke systeemcamera voor beginners. Deze camera is het perfecte instapmodel van het merk Fuji. Het beschikt over vele functies, maar deze zijn erg overzichtelijk en makkelijk in te stellen op het touch menu. Deze Fujifilm camera beschikt ook over een automatische stand, waardoor jij zonder problemen de mooiste plaatjes schiet! De beeldkwaliteit is erg hoog, de camera beschikt over een aps-c sensor met 24 megapixels met een Bayer-kleurfilter.

Ook stelt hij enorm snel scherp met het autofocussysteem met 425 autofocuspunten. Op het LCD-scherm met 2.76 miljoen pixels zie jij jouw beelden erg scherp, maar ook door de elektronische zoeker zie jij de beelden perfect. Door de 4K functie voor video en het kantelbare LCD scherm is deze camera ook geschikt voor vloggers. De prijs/kwaliteit verhouding ligt erg hoog, het is een goede systeemcamera voor beginners!

Pluspunten

Apc-sensor met 24 megapixels
Hybride autofocussysteem met 425 fasedetectie-punten
LCD-scherm met 2.76 miljoen pixels
Beeldkwaliteit hetzelfde als de duurdere Fuji modellen
Gebruiksvriendelijk touchmenu

Minpunten

Geen beeldstabilisator
Batterijduur is kort

Je kunt deze camera bij de volgende webshops bestellen

3.  Canon EOS 250D + EF-S 18-55mm DC III

Canon EOS 250D + EF-S 18-55mm DC III

De Canon EOS 250D is de uitgebreidere versie van de Canon EOS 2000D. Het beschikt dus ook over meer functies en heeft een betere kwaliteit. Daar is de prijs dan ook naar, deze ligt wat hoger als bij de 2000D. De sensor van de 250D beschikt over sensor reiniging. Ook is hij een stuk sneller dan de 2000D, je schiet tot wel 5 beelden per seconde. Deze camera heeft een kantelbaar touchscreen scherm en je kunt filmen in 4k. De camera is dus ook voor beginnende vloggers een goede aankoop.

Verder is het een goede spiegelreflexcamera voor beginners, het heeft namelijk veel automatische standen en is daardoor handig in gebruik. Je deelt je beelden snel met andere apparaten  via de Wifi of Bluetooth verbinding. De camera wordt geleverd met een 18-55mm IS STM lens.  Een fijne aanwinst voor de beginnende fotograaf!

Pluspunten

24,1 megapixels
9 autofocuspunten
Film in 4K
Schiet 5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Deel beelden via Wifi en Bluetooth

Minpunten

Niet water- en stofbestendig

Je kunt deze camera bij de volgende webshops bestellen

4. Olympus E-M10 IV

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

De Olympus E-M10 IV is een ideale compacte systeemcamera voor beginners. De serie Olympus E-M10 bestaat al vele jaren en is erg populair bij fotografen die een goede systeemcamera willen. De Mark IV heeft als nieuwe features de microfourthirds-sensor met 20 megapixels. Ook heeft hij een nieuwe TruePic VIII processor voor extra power en het heeft een kantelbaar scherm, speciaal voor vloggers. Deze camera staat bekend als allround camera, die makkelijk in gebruik is.

De 5-assige beeldstabilisator zorgt voor weinig ruis en je schiet razendsnel foto’s: tot wel 15 beelden per seconde! Als je de camera ook wilt gebruiken voor video, kun je in 4K filmen. Voor beginners is het fijn dat de camera een automatische stand heeft. Als je liever zelf je camera wilt instellen, kan dat ook. Foto’s en video’s deel je met andere apparaten via Wifi of Bluetooth. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed voor een beginnende fotograaf!

Pluspunten

Compact en lichte systeemcamera
Een 20 megapixel Live MOS-sensor
Film in 4K
Schiet tot wel 15 beelden per seconde
5-assige beeldstabilisator
Deel beelden via Wifi en Bluetooth

Minpunten

Elektronische zoeker onrustig

Je kunt deze camera bij de volgende webshops bestellen

5. Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM

Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM - Zwart

De Canon EOS M50 + 15-45mm is een compacte systeemcamera en heeft erg veel mogelijkheden en kwaliteiten. De Creative Assist functie maakt de camera ultiem geschikt voor beginners. Deze functie legt de instellingen van de camera uit en leert jou hoe je de camera moet gebruiken. De camera beschikt over een 24.1 megapixel APS-C CMOS-sensor en een mega snelle DIGIC 8 processor. Hierdoor kun jij snel en scherp beelden schieten met weinig ruis en natuurlijke kleuren. Ook is de ISO uitbreidbaar tot wel 25.600 en kun jij de camera daarom gebruiken bij veel lichtomstandigheden.

Hij heeft een 3-assige beelstabilisatie systeem en zorgt daardoor voor scherpe beelden. Verder heeft hij een snelle autofocus met wel 143 autofocuspunten en kun je filmen in 4K en full HD. Door het 180 graden kantelbare scherm is deze camera erg geschikt voor vloggers. Delen van foto’s en video’s is erg makkelijk met deze Canon systeemcamera en kan via Wifi of Bluetooth. Deze camera is wat goedkoper en een goede camera voor beginners en amateurfotografen.

Pluspunten

Compacte en goedkope systeemcamera
Ideaal voor beginners en amateurs
Beschikt over een 24.1 megapixel APS-C sensor
Schiet tot 10 beelden per seconde
Filmen in 4K
Foto’s delen via Wifi, bluetooth of NFC
Beschikt over een kantelbaar LCD scherm

Minpunten

Niet water- en stofbestendig

Je kunt deze camera bij de volgende webshops bestellen

De beste beginnerscamera; de verschillende soorten camera’s

Als je net begint met fotograferen, kan het lastig zijn om een nieuwe camera uit te zoeken. Je weet immers nog niet veel van camera’s af, maar het aanbod is oneindig. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende soorten camera’s zijn, zoals de compact camera, de systeemcamera of de spiegelreflex camera. Hieronder worden de verschillende soorten uitgelegd.

De compact camera

Het woord ‘compact’ zegt het al; klein. De compacte camera is klein, licht, goedkoop en erg gebruiksvriendelijk. Je richt op het onderwerp dat je wilt fotograferen, vervolgens druk je op de knop en je hebt al een mooie foto. Dit gaat volledig automatisch, je hoeft niets in te stellen en er zit ook al een lens op. Dit betekent dan natuurlijk ook dat je er geen andere lenzen op kan zetten, wat voor sommige fotografie onderwerpen een beperking kan zijn. Ook kun je niet veel instellen op een compact camera. Erg makkelijk dus voor als je net begint met fotograferen.

Een systeemcamera

De systeemcamera heeft uitgebreidere opties dan de compact camera. Veel systeemcamera’s zijn nog steeds klein en licht, maar je kunt wel meer veranderen aan de instellingen. Ook kun je er andere lenzen op zetten en de camera dus voor verschillende doeleinden gebruiken. Hij is erg gebruiksvriendelijk want de camera heeft een volautomatische stand en als beginner maak je dus gelijk mooie foto’s. Als je daarna steeds meer wilt leren kun je ook de instellingen veranderen en dingen uitproberen. Deze camera is wel wat duurder dan de compact camera, maar biedt meer opties.

Spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera is de grootste en zwaarste camera van de drie. De naam zegt het al, in deze camera zit een spiegel! Je kijkt via de zoeker van de camera naar een ingebouwde spiegel die het onderwerp demonstreert. De spiegelreflexcamera heeft vele opties en je kunt er ook veel verschillende soorten lenzen bij kopen, zoals de groothoek-, tele- en zoomlenzen. Als je net begint met fotograferen is het fijn als de camera een volautomatische stand heeft. Daarnaast kun je dan rustig beginnen met het leren en uitproberen van de verschillende instellingen. Er zijn veel verschillende spiegelreflexcamera’s met uiteenlopende prijzen.

Wat is de beste camera voor beginners

Welke soort camera past bij jouw wensen?

Voordat je de camera koopt is het belangrijk om je af te vragen waar je de camera voor wilt gebruiken. Wil je hem gebruiken voor portretfotografie of juist landschapsfotografie? Of wil jij gaan vloggen met je camera? Sommige camera’s zijn meer geschikt voor fotografie van personen, terwijl anderen juist beter zijn voor landschapsfotografie. Dit ligt allemaal aan de mogelijkheden van de camera. Als je de camera alleen  gaat gebruiken om bijvoorbeeld personen, landschappen en reisfoto’s te maken, heb je al voldoende aan een compact camera. Maar wil jij de camera gebruiken voor natuurfotografie? Dan heb jij een camera nodig waarop een telelens past. Dan zit je al gauw aan een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Wil jij een goede vlogcamera? Dan moet je kijken naar de camera met de beste film- en vlog opties.

Natuurfotografie

Als je van plan bent om vooral veel foto’s te maken van de natuur, is het handig om daar de juiste camera bij te zoeken. Wil je graag actiefoto’s maken van dieren? Dan heb je een camera nodig die over een snelle autofocus en een hoge opnamesnelheid beschikt. Wil je graag foto’s maken van vogels? Dan heb je een camera nodig waar een lens bij past die een groot bereik heeft. Spiegelreflexcamera’s worden het vaakst gebruikt voor vogelfotografie. De spiegelreflexcamera is erg snel en heeft het beste autofocussysteem. Ook kun je er veel verschillende soorten lenzen op plaatsen. Weet dus goed wát je precies wilt fotograferen voordat je een camera aanschaft

Familie, vakantie en huisfotografie

Wil jij je camera graag gebruiken om foto’s te maken van vrienden en familie? En wil je de camera ook graag mee kunnen nemen op vakantie? Dan moet je kijken naar een compacte en lichte camera. Deze zijn handig om overal mee naartoe te nemen en zijn erg geschikt voor het schieten van familie- of vakantieplaatjes. Ook is het fijn als de camera veel kan zoomen, zo hoef je niet gelijk een lens aan te schaffen en te verwisselen. Een extraatje om naar te kijken is een Wifi of Bluetooth functie, zo deel je de beelden gelijk naar de apparaten van de mensen om je heen.

Camera merken

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er veel verschillende camera merken. Er zijn erg veel merken met camera’s van goede kwaliteit. Waar vaak niet meteen aan gedacht wordt zijn de bijbehorende lenzen en accessoires die op de camera passen. Bij sommige merken heb je niet veel keuze tussen lenzen en accessoires en kun jij misschien niet alles fotograferen wat je wilt. Over het algemeen hebben Canon en Nikon de meeste soort lenzen en accessoires en kun je met deze merken alle kanten op. Ben je van plan niet heel veel uit te breiden qua lenzen en accessoires? Dan is een ander merk ook helemaal prima.

Camera voor beginners beste

Veel gestelde vragen

Waar moet je op letten bij de aankoop van een camera voor beginners?

Het is belangrijk dat je eerst uitzoekt welke soort camera het best bij jou past. Daarna moet je bedenken waar je de camera het meest voor wilt gebruiken en welke functies je daarvoor nodig hebt. Staar je niet blind naar de dure camera’s met hun oneindige opties en eigenschappen. Als beginnend fotograaf is het lastig om die functies allemaal te begrijpen en om de camera goed in te stellen. Het is dan handiger om voor een camera met een volautomatische stand te kiezen. Compact en systeemcamera’s hebben vaak een overzichtelijke en makkelijke bediening. Spiegelreflexcamera’s hebben daarentegen meer opties met een ingewikkelder menu.

Hoeveel kost een goede camera voor beginners?

Een camera voor beginners hoeft absoluut niet duur te zijn. Wel lopen de prijzen van camera’s erg uiteen en is het handig als je van tevoren je budget bepaalt. Als je een budget hebt kun je binnen die prijsklasse uitzoeken welke camera het best bij jou past. Een compact camera is de goedkoopste van de drie en de systeem- of spiegelreflexcamera hebben de duurste modellen.

Wat voor accessoires heb ik nodig bij mijn camera?

Er bestaan talloze accessoires voor camera’s. Of en welke accessoires jij nodig hebt ligt er aan waar jij de camera voor gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een statief aanschaffen om de camera op te plaatsen, dit is handig voor bijvoorbeeld portret- en landschapsfotografie.  Als jij gaat vloggen is het handig om ook een gimbal (klein statief) aan te schaffen. Verder moet je kijken naar wat voor lenzen jij nodig hebt voor de foto’s die jij wilt gaan maken. Ook moet je een geheugenkaart aanschaffen, hoeveel geheugen je nodig hebt ligt aan wat je gaat vastleggen. Veel dingen dus om aan te denken tijdens en na het aanschaffen van jouw nieuwe camera!

Welke lenzen heb ik nodig?

Als jij weet waar je de camera voor wilt gebruiken, kun je gaan kijken naar lenzen. Je hebt verschillende soorten lenzen, voor elke situatie is er wel een. Er zijn twee soorten lenzen, de zoom- of de primelens. Met een zoomlens kun je in- en uitzoomen en met een primelens niet. Deze staat altijd vast en je zult jezelf moeten verplaatsen als je het onderwerp dichterbij of verder weg wilt fotograferen. Beginnende fotografen gebruiken over het algemeen de ‘superzoom’ lenzen. Deze heeft een groothoek en ook een goed telebereik. Met deze lens kun je dus redelijk ver inzoomen en ook groothoek foto’s maken van bijvoorbeeld steden en landschappen. Een ideale allround lens voor beginners. Wel is de kwaliteit wat minder dan de andere zoomlenzen en als je dus voor meer kwaliteit wilt gaan, zul je een betere lens moeten aanschaffen.

Wat is de beste vlogcamera voor beginners?

De beste vlogcamera voor beginners is de Canon PowerShot SX740 HS. Deze staat ook in de lijst. Deze camera beschikt over 40x optische zoom en daarbij nog 40x digitale zoom. Hiermee maak je zeer kwalitatieve beelden, zelfs in 4K. Het is een goede vlogcamera voor beginners omdat de camera ook een kantelbaar klapscherm heeft en je kunt je beelden direct delen via Bluetooth. Het is daarnaast een erg lichte en kleine camera die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Een perfecte vlogcamera voor beginners!

Wat is de beste spiegelreflexcamera voor beginners?

Op dit moment is de Canon EOS 2000D de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De camera is makkelijk te bedienen en is overzichtelijk ingesteld. Ook heeft de camera verschillende automatische standen, zoals standen voor portret- sport- en landschappen. Je hoeft dan zelf niets in te stellen! Wil je juist wel zelf je instellingen beheren? Dat kan met de M-stand. Stel alles in naar jouw wensen en schiet daarmee de mooiste foto’s. Als je de beelden wilt delen kan dat via de Wifi of NFC verbinding. Een ideale spiegelreflexcamera voor beginners!

Wat is de beste systeemcamera voor beginners?

De Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM is de ideale systeemcamera voor beginners. De camera beschikt over veel verschillende functies en schiet de beelden razendsnel. De Canon EOS M50 beschikt ook over een automatische stand wat de camera handig maakt voor beginners. Ook is deze camera ideaal voor beginnende vloggers, het heeft een kantelbaar scherm en je kunt filmen in 4k. Je kunt de beelden snel delen via de Wifi, Bluetooth of NFC verbinding. Kortom, een ideale systeemcamera voor beginners!

Shoppen maar!

Na het lezen van dit artikel ben jij wijzer geworden over waar je allemaal op moet letten tijdens de aankoop van jouw eerste camera. Kies eerst het soort camera wat je wilt, een compact camera, een systeemcamera of een spiegelreflex. Bedenk dan wat je met de camera wilt doen, wat voor beelden wil jij schieten? Wil je de camera gebruiken voor landschapsfotografie of juist natuurfotografie? Of wil jij graag gaan vloggen en ben je op zoek naar de beste vlogcamera? Als je dit weet is het alleen nog een kwestie van opzoeken en kopen en je kunt snel aan de slag met het fotograferen!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0