Wat is brandpuntafstand?

De brandpuntafstand, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dit nu precies? En waarom is het belangrijk om op de brandpuntafstand te letten als je op zoek gaat naar een nieuwe lens voor je camera? De brandpuntafstand is de afstand tussen de sensor van je camera en het middelste gedeelte van de lens. Deze afstand bepaalt hoe dicht je onderwerp op beeld komt te staan, vandaar dat de brandpuntafstand zo belangrijk is bij het fotograferen. Wil je meer weten over de brandpuntafstand? Lees dan gauw verder. Wij leggen het je graag uit!

Wat is brandpuntafstand?

De brandpuntafstand is zoals we net al zeiden de afstand vanaf de sensor van je camera tot aan het middelste gedeelte van de lens. De brandpuntafstand wordt uitgedrukt in millimeters. Hoe kleiner het aantal millimeters, hoe breder je beeld en hoe meer objecten je in beeld kunt krijgen. Als de brandpuntafstand groot is, wordt je beeld minder breed en kun je een onderwerp van veraf groot in beeld krijgen. Je merkt het al, het is erg belangrijk om bij het kopen van een lens te kijken naar de brandpuntafstand. De brandpuntafstand bepaalt namelijk welke soort fotografie je het beste uit kunt voeren met de lens.

Belangrijkste soorten brandpuntafstanden

Er zijn een aantal standaard brandpuntafstanden waaruit je meestal kan kiezen. We hebben ze hieronder even op een rijtje gezet.

Fisheye: 10-16mm

Een Fisheye lens heeft een erg klein brandpuntafstand en dus een extra grote beeldhoek. Met deze lens kun je foto’s schieten met een extreem grote beeldhoek. Dit is erg handig voor als je tijdens concerten wilt fotograferen of bij andere grote evenementen. Met deze lens krijg je een grote groep mensen makkelijk in beeld en maak je eenvoudig mooie sfeerfoto’s tijdens evenementen. De lens heet Fisheye, omdat de vorm van de lens bol is en lijkt op het oog van een vis.

Extra groothoek: 17-27mm

Een extra groothoeklens heeft een kortere brandpuntafstand dan een groothoeklens, maar toch is de brandpuntafstand net iets groter dan die van de Fisheye lens. De extra groothoeklens is ideaal voor bijvoorbeeld interieurfotografie en architectuurfotografie. Met deze lens laat je de ruimte extra groot lijken en krijg je alle details van een woonruimte perfect in beeld.

Groothoek: 25-45mm

De groothoeklens is een lens met een iets grotere beeldhoek dan de extra groothoek. De groothoeklens wordt vooral gebruikt voor het fotograferen van landschappen, families, vakanties en nog veel meer doeleinden. Met deze lens krijg je iedereen er makkelijk op! De lens is nog een klein beetje rond van vorm en hierdoor is het beeld breder dan bij een platte lens.

Standaard: 45-70mm

De standaard lens is een van de meest gebruikte soort lenzen. Deze lens is vooral geschikt voor het maken van portretfoto’s, reisfoto’s en nog veel meer. Als je nog niet zo goed weet wat je precies op de foto wilt gaan zetten, is deze lens een goede keuze. Je kunt namelijk erg veel kanten op met deze lens. De standaardlens lijkt ook het meest op wat je met je eigen ogen ziet. Het geeft dus een erg menselijke weergave van het onderwerp.

Medium tele: 70-100mm

Een medium telelens is geschikt voor als je onderwerpen van een iets verdere afstand op de foto wilt krijgen, maar toch nog foto’s wilt kunnen maken in vele situaties. De lens kun je goed gebruiken voor het maken van portretfoto’s en foto’s van bijvoorbeeld familieleden. De personen hoeven dan niet heel dicht bij de lens te staan als ze goed op de foto willen komen. Zo krijg je wat meer natuurlijke beelden van de personen die je fotografeert.

Tele: 100-320mm

De telelens zoomt erg in en met de telelens krijg je een onderwerp dat op een verre afstand staat goed en groot in beeld. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor sportfotografie en wildfotografie. Voetballers goed in beeld krijgen is geen probleem met deze lens. Ook krijg je als je op een safari gaat elk wild dier die op een verre afstand staat mooi in beeld. Ideaal dus als je van wildfotografie en sportfotografie houd!

Super tele: 300-600mm

De supertelelens is voorzien van een erg grote brandpuntafstand van 300-600mm. Dit betekent dat je met deze lens eenvoudig foto’s maakt van onderwerpen die op een hele verre afstand van de camera en lens staan. Vooral bij vogelfotografie kan een super telelens goed van pas komen. Vogels zijn erg klein en als een mens te dicht bij komt, vliegen ze al gauw weg. Een supertelelens kan dus niet ontbreken bij vogelfotografie!

Een zoomlens

Een zoomlens is een lens die over een verwisselbare brandpuntafstand beschikt. Dit betekent dat je met een zoomlens de brandpuntafstand naar wens kan instellen. Als je bijvoorbeeld een zoomlens met een brandpuntafstand van 70-200mm hebt, kun je de lens zowel voor het fotograferen van portretten gebruiken als voor sportfotografie. Een zoomlens is daarom erg handig voor fotograferen die houden van meerdere soorten fotografie. Ze kunnen de lens dan voor een stuk meer situaties gebruiken. Het enige nadeel aan de zoomlens is dat het diafragma bij de wat goedkopere zoomlenzen al snel kleiner wordt tijdens het inzoomen. Als je voor een zoomlens kiest, is het dus handig om het diafragma goed in de gaten te houden voordat je een zoomlens aanschaft.

Een lens met een vaste brandpuntafstand

Een lens met een vaste brandpuntafstand

Er zijn ook veel lenzen die een vast brandpuntafstand hebben. Een goed voorbeeld is de portretlens met een vaste brandpuntafstand van 50mm. Dit betekent dat de lens altijd dezelfde brandpuntafstand heeft en als je als fotograaf op dezelfde plek blijft staan, je onderwerp ook op dezelfde afstand in beeld blijft staan. Als je het onderwerp groter in beeld wilt krijgen, moet je dus zelf naar voren bewegen. Het voordeel van een lens met een vaste brandpuntafstand is dat het diafragma van de lens hetzelfde blijft en dat de beeldkwaliteit dus niet achteruitgaat. Voor veel professionele fotografen is een lens met een vaste brandpuntafstand daarom ook een musthave!

Cropfactor

De brandpuntafstand van een lens is niet altijd precies de aangegeven afstand. De brandpuntafstand kan veranderen door de sensor van de camera. Als de sensor van een camera bijvoorbeeld een cropfactor heeft, is je beeld meer ingezoomd dan 50mm. Let er dus bij de aankoop van je lens op of je camera voorzien is van een sensor met cropfactor of een fullframe sensor. Maak op basis daarvan een keuze voor de brandpuntafstand van je lens.

Fullframe sensor

Een fullframe sensor in de camera geeft automatisch al een breder beeld. Er valt namelijk meer licht op de sensor en daardoor wordt het beeld breder. Bij een fullframe camera is de brandpuntafstand tussen de sensor van de camera en het middelste gedeelte van de lens wel de werkelijke brandpuntafstand. Dit betekent dat als je een fullframe camera combineert met een lens die een vaste brandpuntafstand heeft, de brandpuntafstand hetzelfde blijft.

Veel gestelde vragen

Hieronder zie je een aantal veel gestelde vragen.

Welke lens zit er bij de camera die ik gekocht heb?

Als je een nieuwe camera koopt, wordt deze meestal geleverd met een kitlens. Dit is meestal een standaard zoomlens met een brandpuntafstand van 18-55mm of 15-45mm. Soms kun je ook uit verschillende kitlenzen kiezen, zoals een allround zoomlens van 18-200mm of een normale zoomlens van 18-55mm. Deze lenzen zijn prima voor de beginnende fotograaf of de amateurfotograaf. Wil je een lens van meer kwaliteit of een lens die meer mogelijkheden biedt? Koop dan een andere lens erbij die compatibel is met je camera!

Moet ik op de brandpuntafstand letten als ik een nieuwe lens wil kopen?

Het is zeker belangrijk dat je op de brandpuntafstand let als je een nieuwe lens gaat kopen. De brandpuntafstand bepaalt namelijk welke soort situaties jij het beste kan fotograferen. Wil je de lens gebruiken om onderwerpen vanaf een verre afstand te fotograferen? Ga dan voor een lens met een grote brandpuntafstand. Wil je juist een lens voor het fotograferen van je interieur? Ga dan voor een lens met een kleine brandpuntafstand.

Hoe kan ik de brandpuntafstand berekenen bij een camera met cropfactor?

Als je een lens combineert met een camera met cropfactor, is de brandpuntafstand niet precies de afstand die de lens vermeld. Het is daarom belangrijk dat je weet wat de cropfactor van de sensor van je camera is. Is de cropfactor bijvoorbeeld 1.5? Vermenigvuldig dan 1,5 met de brandpuntafstand van de lens. Zo kom je op de werkelijke brandpuntafstand.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet jij als het goed is alles over de brandpuntafstand. Je weet nu wat brandpuntafstand precies betekent en voor wat voor situaties je het beste welke brandpuntafstand kunt gebruiken. Ook weet je nu dat je moet letten op de brandpuntafstand wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe lens. Wil je bijvoorbeeld een zoomlens met een verwisselbare brandpuntafstand of wil je juist een lens met een vaste brandpuntafstand? Het is belangrijk dat je weet of de sensor van je camera een cropfactor heeft of dat dit een fullframe sensor is. Aan de hand hiervan kun je op zoek gaan naar een lens met de ideale brandpuntafstand voor jou!

Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0