Urban exploring, oftewel urban fotografie is erg populair onder fotografen. Stiekem afgelegen en verlaten panden betreden en daarvan foto’s maken. Het levert vaak magische foto’s met emoties op. Zowel om die reden én om de spanning die urban fotografie met zich meebrengt is deze vorm van fotografie erg populair. Maar wat is urban fotografie nou precies?
In dit artikel:
- 1 Wat is urbanfotografie
- 2 Urban locaties
- 3 Toegang urban locaties
- 4 Gevaarlijk
- 5 Wat moet je doen voordat je naar een urban locatie gaat?
- 6 Tips voor het betreden van een urban locatie
- 7 Welke apparatuur heb je nodig voor urbanfotografie?
- 8 Een aantal voorbeelden van geschikte lenzen voor urban fotografie
Wat is urbanfotografie
Urban fotografie is een fotografie vorm waarbij fotografen foto’s maken op afgelegen plekken, zoals verlaten panden, fabrieken en huizen. De bedoeling is dan om de sfeer van zo’n verlaten plek vast te leggen. Door met het licht te spelen en de foto’s goed na te bewerken, kan het een erg spannend beeld opleveren. Urbex is een woord wat vaak gebruikt wordt door liefhebbers van urban fotografie, urbex is de afkorting voor urban exploring. Veel mensen houden van urban fotografie, omdat het emoties opwekt zoals spanning, maar ook nieuwsgierigheid. Urban fotografie is eigenlijk illegaal, dus je moet oppassen waar en wanneer je gaat fotograferen. Ook is het belangrijk dat je nooit alleen bent en dus altijd samen met een andere persoon naar zo’n urban locatie gaat.
Urban locaties
In Nederland zijn slechts enkele urban locaties te vinden. Dit komt omdat Nederland klein is en alle gesloten en onbewoonbare panden snel gesloopt worden. Ook zijn de urban locaties in Nederland vaak al toeristische attracties en moet je een kaartje kopen om het te bekijken en te fotograferen. Dit maakt het natuurlijk minder spannend. Fotografen die van urban fotografie houden gaan dus liever naar andere landen. In het buitenland zijn er namelijk wel veel urban locaties. In landen zoals Duitsland, België en andere Europese landen vind je een heleboel verlaten locaties die erg mooi zijn voor urban fotografie. Voordat je naar een urban locatie in het buitenland gaat is het van belang dat je uitzoekt wat de regels in dat land zijn. Zo kun je rekening houden met de regels en onnodige problemen verhinderen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van urbex locaties in Nederland, België en Duitsland.
Urbex locaties Nederland
Radio Kootwijk in Barneveld
Radio Kootwijk Nederland is een van de bekendste urbex locaties in Nederland. Het is een voormalig radiostation met een rijke historie en het staat op de Veluwe. Regelmatig worden hier evenementen en rondleidingen gehouden voor veel mensen.
Jezuïeten Klooster St. Jozef in Valkenburg
Het Jezuëten Klooster staat leeg sinds 1985. De laatste kloosterlingen verlieten het klooster in dat jaar. Het gebouw heeft een gotische stijl en binnen vind je erg lange gangen. Het betreden van het pand is illegaal en je moet dus oppassen als je het betreed. Waarschijnlijk krijgt het klooster over een aantal jaar een ander bestemmingsplan en zul je nog maar even urban foto’s kunnen schieten in dit pand.
Het land van Ooit in Heusden
Dit is een gesloten sprookjespark. Een droom voor vele mensen die van urban fotografie houden. Het park is in 2015 gesloten en er zijn nog een aantal attracties zichtbaar. Het kasteel is bewoond door poppen uit de tijd van Waterloo.
Urbex locaties België
Spookstad Doel
De stad Doel in België wordt ook wel een spookstad genoemd, omdat het verlaten is. Bijna alle inwoners hebben de stad verlaten. De panden zijn dichtgetimmerd en de straten zijn leeg, dit maakt het een spannende stad om in rond te lopen. Erg geliefd bij urban fotografen dus!
Gare de Montzen in Billeberg
Dit is een verlaten station wat in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers is gebouwd. Toen werd het gebruikt als knooppunt voor goederen en militairen. Al sinds de jaren ’50 is het treinstation verlaten en vervalt het door de jaren heen. Doordat de locatie makkelijk te bereiken is, is dit de perfecte locatie voor mensen die beginnen met urban fotografie!
Mijndepot Waterschei in Genk
Mijndepot Waterschei in Genk is een oude steenkolenmijn en op dit moment is het een museum. In dit museum zie je hoe de kolenmijn vroeger werd gebruikt en ga je helemaal terug in de tijd. Een fijne plek voor liefhebbers van urban fotografie dus!
Fort Charlreuse in Luik
Dit is een oud fort wat in 1817 is gebouwd. Het werd gebruikt als fort om Luik te verdedigen, dit deed het Hollandse leger. Na de Tweede Wereldoorlog is het fort door de Amerikanen ook nog gebruikt als ziekenhuis. Sinds 1982 is het verlaten. Het pand is gewoon toegankelijk en je kunt het gaan bekijken. Voor urban fotografen een mooie plek!
Urbex locaties in Duitsland
Ziekenhuiscomplex Beelitz-Heilstätten in Beelitz
Dit ziekenhuis is een van de grootste verlaten plekken rondom Berlijn. Het ziekenhuis was vroeger erg luxe, maar nu is het vervallen en heeft het een rare sfeer. Het is illegaal om het terrein te betreden. Maar veel urban fotografen denken daar anders over en betreden het pand toch om vervolgens prachtige plaatjes te schieten.
Vliegveld Tempelhof in Berlijn
Dit vliegveld was rond het jaar 1926 een van de drukste vliegvelden ter wereld. De Amerikanen gebruikten het vliegveld na de Tweede Wereldoorlog en in 2008 is het gesloten. Om het pand te betreden kun je een kaartje kopen. Dit pand is dus gewoon legaal om te betreden en je kunt er op je gemak de mooiste urban foto’s schieten.
Infanterie Schiesschule in Brandenburg ab der Havel
In de Brandenburger bossen ligt een erg groot voormalig militair complex gebouwd door de Sovjet Unie. Sinds dat de militairen vertrokken in 1994 staat het helemaal leeg. Je kunt een kaartje kopen en het complex rustig op je eigen houtje bewonderen of met een tour. Het gebouw is erg groot, dus je kunt er wel uren ronddwalen en foto’s maken.
Kolenmijnmuseum in Zollverein
Het kolenmijnmuseum is een industrieel UNESCO werelderfgoed en het ligt in het Ruhrgebied. Vroeger was dit de grootste steenkoolmijn ter wereld. Als je het wilt bekijken kun je een ticket kopen en de strakke architectuur bekijken.
Kent School in Schwalmtal
Dit is was vroeger een klooster en heeft maar korte tijd bestaan als klooster, tussen 1913 en 1937. Daarna werd het een militair hospitaal en schoolgebouw voor kinderen van Britse militairen. In 1992 is het gebouw gesloten, maar je kunt het nu tegen betaling bekijken tijdens een van de vele rondleidingen.
Overige Europese locaties
In andere landen in Europa staan natuurlijk nog veel meer urbex locaties. Je kunt oneindig doorgaan met het opzoeken en bezoeken van deze locaties in Europa. In Bosnië en Herzegovina kun je bijvoorbeeld de bobsleebaan van Sarajevo bekijken. In Frankrijk is er een mooi verlaten dorpje genaamd Oradour-sur-Glane. Maar ook in Ijsland vind je mooie urban locaties zoals het vliegtuigwrak Solheimasandur Plane Wreck. Ook is de verlaten stad Consonno in Italië een geliefde plek bij urban fotografen. Je merkt het al, er zijn erg veel urban locaties verspreid over heel Europa!
Toegang urban locaties
Veel urban locaties zijn niet opengesteld en het is dus illegaal om zo’n locatie te betreden. Bij heel veel panden wordt het betreden gedoogd en zal er niet veel gebeuren als mensen of de politie je betrappen. Als er een bord met ‘Verboden Toegang’ voor het gebouw staat is het beter om even goed na te denken voor je het betreedt. In Nederland kun je een boete, taakstraf of zelfs een celstraf riskeren als je een verboden toegang pand betreed. In de praktijk gebeurt dit bij fotografen bijna nooit, vaak wordt je gewaarschuwd en weggestuurd of krijg je een boete.
Gevaarlijk
Er is nog een ander aspect waar je ook op moet letten, dit is je eigen veiligheid. De panden die je bezichtigt zijn vaak niet in een goede staat. Daarom is het belangrijk dat je altijd goed kijkt waar je loopt, zodat je niet opeens door een rotte vloer zakt. Het is ook niet verstandig om alleen te gaan urbexen, als er iets gebeurt kan de ander de hulpdiensten inschakelen. Als je alleen gaat, licht dan in ieder geval iemand in waar je heen gaat. Je wilt niet gewond raken op een afgelegen plek zonder dat iemand er van weet!
Wat moet je doen voordat je naar een urban locatie gaat?
Zorg er ten eerste voor dat je afspreekt met iemand anders, of dat je iemand anders laat weten dat je gaat urbexen en waar je dit gaat doen. Ook moet je je goed verdiepen in de locatie waar je heen wilt en wat de bijbehorende risico’s op die locatie zijn. Laad je telefoon op en neem zaklampen en batterijen mee. Neem genoeg eten en drinken mee en neem voor de zekerheid een EHBO-kit mee. Zorg er tenslotte voor dat je camera apparatuur compleet is en dan je meer accu’s en geheugenkaarten meeneemt. Een statief is ook een accessoire wat niet kan ontbreken tijdens een sessie urban fotografie.
Tips voor het betreden van een urban locatie
- Parkeer zo onopvallend mogelijk. Zet je auto niet dichtbij de urban locatie, maar parkeer hem een eindje verderop. Als je jouw auto naast de urban locatie parkeert, kun je een bezoek van de politie verwachten.
- De allerbeste tijd om naar binnen te gaan is in het donker. In het donker wordt je minder snel gezien door je omgeving en kun je onopgemerkt het pand betreden. Als je binnen bent is de kans veel kleiner dat je gesnapt wordt door de mensen in de omgeving. Zo kun jij rustig foto’s maken.
- Kijk eerst of er echt niemand meer in het gebouw is. Pas op voor camera’s, honden, beveiligers en beheerders. Zoek rustig naar een plek om het gebouw te betreden. Via deuren, ramen of gaten in de muur kun jij ongemerkt naar binnen sluipen. Let goed op de staat van het gebouw, pas op voor verzakkingen van vloeren en vallende voorwerpen.
Welke apparatuur heb je nodig voor urbanfotografie?
Voor het fotograferen op urban locaties is het belangrijk dat je een groothoeklens meeneemt. Hiermee kun jij een kleine ruimte beter op de foto krijgen. Een geschikte lens is bijvoorbeeld een 10-20mm. Verder is een walk-around lens ook handig bij urban fotografie. Dit kan bijvoorbeeld een 17-70mm of een 24-105 lens zijn. Een statief is echt een musthave tijdens het fotograferen van urban locaties. De locaties zijn vaak donker en daarom moet jij fotograferen met een zo laag mogelijke ISO waarde. Omdat je dan snel last van ruis kunt krijgen is het van belang dan de camera zo stil mogelijk vaststaat. Vaak maken urban fotografen HDR-foto’s van een locatie. HDR is de afkorting voor High Dynamic Range. De fotograaf maakt 3 dezelfde foto’s met 3 verschillende belichtingen, dit geeft een spannende sfeer. Ook hierbij is het echt een must om de camera op het statief te bevestigen, zodat het beeld niet gaat bewegen en geen last van ruis krijgt.
Een aantal voorbeelden van geschikte lenzen voor urban fotografie
- Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR objectief
- Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED objectief
Met al deze urbex inspiratie ben jij klaar voor je eerste of nieuwe ontdekking! Begin je eerst in Nederland of lijkt het je leuk om gelijk naar het buitenland te gaan en de urban panden stiekem te betreden? Wees voorzichtig en bereid je goed voor. Zoek van tevoren informatie op over de urban locatie en neem alle belangrijke spullen en apparatuur mee die je nodig hebt. Zorg dat je met iemand anders gaat of licht anders iemand die je kent in waar je heen gaat. Veel plezier met ontdekken!