Ben jij op zoek naar een nieuwe camera? En weet je niet zo goed waar je allemaal op moet letten tijdens de zoektocht naar een nieuwe camera? Lees dan gauw verder! Wij geven je namelijk een aantal tips over waar je moet letten bij het kopen van een nieuwe camera. Zo ben jij straks helemaal goed voorbereid en kun je de camera uitzoeken die het beste bij jou past!
In dit artikel:
Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe camera?
Als je op zoek bent naar een nieuwe camera, is het handig om te weten waar je allemaal op moet letten. Zo vind je makkelijker een camera die goed bij jou past. Ten eerste is het goed om te weten uit wat voor soort camera’s je allemaal kan kiezen. Daarna is het handig om ook de belangrijkste eigenschappen van een camera te leren kennen. Vervolgens kun jij bepalen welke camera het beste bij jou past en welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Uiteindelijk kun jij goed voorbereid op zoek gaan naar een nieuwe camera die goed bij jou past!
Kies het soort camera: uit welke soorten camera’s kan je kiezen?
Er bestaan veel soorten verschillende camera’s. De drie belangrijkste soorten camera’s hebben we hieronder op een rijtje gezet. Dit zijn de compact camera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. We leggen de eigenschappen van deze camera’s uit. Ook leggen we in het kort de verschillen tussen de camera’s uit. Zo kun jij eenvoudig bepalen wat voor soort camera het beste bij jou past.
Compact camera
Een compact camera is zoals de naam het al zegt een compacte camera. De camera is meestal klein van formaat en is daarom ook erg handzaam. De compact camera heeft een vaste zoomlens, waarmee je vele soorten situaties kunt vastleggen. Verder staat de compact camera bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Daarom is de camera ook erg populair bij beginnende fotografen en amateurfotografen. De camera beschikt niet over veel functies en meestal kun je de camera niet handmatig instellen. Dit maakt de camera voor beginners gebruiksvriendelijker, maar voor mensen die toch iets meer uit hun camera willen halen kunnen beter naar een systeemcamera of een spiegelreflexcamera kijken.
Systeemcamera
De systeemcamera won de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit. Dit is zeker niet voor niets! De camera wordt steeds beter ontwikkelt en wint het op sommige vlakken al van de spiegelreflexcamera. Een systeemcamera beschikt dan ook over dezelfde mogelijkheden als de spiegelreflexcamera. Het enige verschil is dat een systeemcamera niet over een spiegelsysteem beschikt en een spiegelreflexcamera wel. Een systeemcamera is dus volledig digitaal. Bij een systeemcamera kun je de lenzen verwisselen. Dit maakt het dus mogelijk om vele verschillende situaties vast te leggen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Een systeemcamera beschikt meestal ook over handmatige standen, zodat je de camera naar wens kunt instellen.
Spiegelreflexcamera
De spiegelreflexcamera is een camera met een spiegelsysteem. Het verschil met een systeemcamera en een compact camera is dus dat de spiegelreflexcamera over een spiegelsysteem beschikt en de andere twee niet. Met een spiegelreflexcamera kun je vele kanten op. De lens van de spiegelreflexcamera kun je verwisselen. Zo kun je de camera gebruiken in veel verschillende situaties, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. De meeste spiegelreflexcamera’s zijn voorzien van handmatige en automatische standen. Zo kun je zelf kiezen of je de camera naar wens wilt instellen of dat je gebruik maakt van de automatische stand. Dit maakt dat de spiegelreflexcamera erg gebruiksvriendelijk is, maar ook voor professionele fotografen genoeg opties biedt.
Welke eigenschappen van een camera zijn belangrijk?
Als je weet wat voor soort camera je wilt, kun je gaan kijken naar welke eigenschappen jij belangrijk vind voor jouw camera. We leggen je hieronder een aantal verschillende eigenschappen uit. Ook leggen we je per eigenschap uit op welke punten je allemaal op moet letten tijdens het zoeken naar een nieuwe camera. Zo weet je straks precies waar je op moet letten en kun jij de camera uitzoeken die aan jouw eisen voldoet!
Sensor
Een belangrijk onderdeel van de camera is de sensor. De sensor bepaalt namelijk wat de beeldkwaliteit is van de foto’s die jij gaat schieten. Dus als jij op zoek gaat naar een nieuwe camera, is het handig om te kijken naar de kwaliteit van de sensor. Kijk bijvoorbeeld wat voor soort sensor het is. Heeft de camera bijvoorbeeld een fullframe sensor of een APS-C-sensor? Een APS-C-sensor is voorzien van een cropfactor. Dit betekent dat je beeld al automatisch een beetje is ingezoomd. Ideaal voor als je foto’s wilt maken van onderwerpen die op een verdere afstand staan. Een fullframe sensor is juist breder en daardoor krijgt het beeld een grotere afmeting. Dit is vooral handig voor als je van plan bent om bijvoorbeeld landschappen te fotograferen of steden. Ook is het goed om te weten over hoeveel megapixels de sensor beschikt. Hoe meer megapixel, des te hoger de kwaliteit van je foto’s zal zijn.
Autofocus
Een ander belangrijk onderdeel van een camera is de autofocus. De autofocus zorgt ervoor dat je onderwerp wordt scherp gesteld. De autofocus is per camera verschillend, hierdoor duurt het scherpstellen bij de ene camera dus langer dan bij de andere. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het scherpstellen maar 0,03 seconden duurt. Het kan ook zijn dat dit bijvoorbeeld 0,13 seconden duurt. Wil je graag snel foto’s kunnen maken? Dan is het goed om de snelheid van de autofocus in de gaten te houden.
Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is een handige eigenschap van een camera. Niet elke camera is voorzien van beeldstabilisatie, let er dus tijdens het zoeken van een nieuwe camera op of de camera is voorzien van beeldstabilisatie of niet. Als je vaak uit de losse hand foto’s maakt, is het handig om een camera te kopen die ook over beeldstabilisatie beschikt. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat trillingen worden voorkomen, zo ontstaat er geen ruis op je foto’s. Dat maakt het makkelijker om foto’s uit de losse hand te schieten.
Diafragma
Het diafragma is een onderdeel van elke soort camera en verschilt ook per camera. Het diafragma is een opening die voor de sensor zit. Het diafragma laat het licht naar binnen vallen op de sensor. Je kunt het diafragma vaak aanpassen. Jij bepaalt dan dus hoeveel licht er door de sensor naar binnen valt en hoe groot je scherptegebied is. Het diafragma wordt aangeduid met het f-getal. Hoe hoger het f-getal, hoe kleiner het diafragma en hoe minder licht er naar binnen kan vallen. Hoe kleiner het f-getal, hoe groter het diafragma en meer licht dat op de sensor kan vallen. Het f-getal is bij elke camera wisselend. Vooral als je van plan bent om in veel verschillende lichtsituaties te gaan fotograferen, moet je letten op de grootte van het f-getal. Hoe lager het getal, des te beter.
Sluitertijd
De sluitertijd is letterlijk de hoeveelheid tijd waarin er licht op de sensor valt voor het maken van een foto. Als de sluitertijd lang is, valt er veel licht op de sensor en krijg je het licht gedetailleerd in beeld. Een nadeel bij een lange sluitertijd is dat er ruis kan ontstaan op de foto’s. Als de sluitertijd korter is, gaat de beeldkwaliteit omhoog. De sluitertijd kun je bij de meeste camera’s instellen en je kunt dus kiezen voor kortere of langere sluitertijden. Let er wel op dat de minimale en maximale sluitertijd bij elke camera anders is. Als je per se een camera met lange of korte minimale en maximale sluitertijd wilt, is het goed om de sluitertijd in de gaten te houden bij het zoeken naar een nieuwe camera.
Video resolutie
De video resolutie van een camera is een erg belangrijk onderdeel, vooral als je de camera wilt gebruiken om mee te filmen. Hoe beter de resolutie, hoe groter de kwaliteit van de video’s. Sommige camera’s beschikken over een video resolutie van bijvoorbeeld Full HD of 4K. Met 4K video resolutie krijgen je video’s een hoge kwaliteit. Ook voor als je wilt vloggen is het een goed idee om de videokwaliteit goed in de gaten te houden.
Lenzen
Je kunt niet bij alle camera’s lenzen verwisselen. Een compact camera heeft bijvoorbeeld een vaste lens. Daarom is het als je gaat kijken naar een compact camera erg belangrijk om ook de lenskwaliteit in de gaten te houden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het zoombereik, het diafragma en of de lens is voorzien van glaselementen die zorgen voor het behouden van de natuurgetrouwe kleuren. Als je voor een systeemcamera of een spiegelreflexcamera gaat, is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar wat voor soort lenzen je allemaal kunt gebruiken bij de camera. Niet iedere lens past namelijk op elke camera. Heb je bepaalde voorkeuren voor lenzen? Zoek dan een camera uit die compatibel is met die lens.
Beeldscherm
Een belangrijk onderdeel van een camera is het beeldscherm. Hierop kun je namelijk vaak je onderwerp zien of je geschoten beelden. Ook kun je een camera bedienen via je beeldscherm. Een beeldscherm kan voorzien zijn van touchscreen, wat erg handig is voor als je de camera snel wilt kunnen bedienen. Veel camera’s beschikken ook over een kantelbaar of draaibaar beeldscherm. Dit is handig voor als je de camera ook wilt kunnen gebruiken om mee te vloggen. Met een kantelbaar scherm kun je jezelf makkelijker in beeld zien en zie je dus of je goed in beeld staat. Niet elke camera is voorzien van een touchscreenscherm, een kantelbaar of draaibaar scherm en ook is niet elk scherm even groot. Bepaal daarom voordat je op zoek gaat naar een camera wat voor soort beeldscherm je wilt. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een camera die het perfecte beeldscherm voor jou heeft!
Wifi en Bluetooth
De meeste camera’s zijn voorzien van een Wifi of Bluetooth verbinding. Dit is erg handig, want je kunt er dan voor kiezen om je beelden met andere apparaten te delen. Zo kun je direct je geschoten beelden delen met andere apparaten. Erg handig voor als je de beelden gelijk op social media wilt kunnen plaatsen!
Conclusie
Nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je waar je allemaal op kunt letten tijdens de zoektocht naar een nieuwe camera. Je weet nu welke soorten camera’s er bestaan en wat de verschillen zijn. Ook weet je wat de belangrijkste eigenschappen zijn van een camera. Jij kunt nu bepalen welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn, zo kun jij een camera uitzoeken die voldoet aan jouw eisen!