Het aanbod van lenzen is enorm en als je een nieuwe lens aan wilt schaffen moet je eerst goed weten hoe je een nieuwe lens uitzoekt. Ieder soort lens is namelijk erg verschillend en levert totaal andere beelden op. Ook past niet elke lens op iedere camera en moet jij een lens vinden die geschikt is voor jouw camera. In dit artikel leggen wij je alles uit over de verschillende soorten lenzen en hoe jij het best een nieuwe lens kan kiezen!
- Verschillende soorten lenzen
- Eigenschappen van lenzen
- Merken lenzen
- Verschillende soort lenzen bij verschillende situaties
- Welke lens gebruik je voor portretfotografie?
- Welke lens gebruik je voor natuurfotografie?
- Welke lens gebruik je voor landschapsfotografie?
- Welke lens gebruik je voor binnenhuisfotografie?
- Welke lens gebruik je voor reis- en vakantiefoto’s?
- Welke lens gebruik je voor sportfoto’s?
- Welke lens gebruik je voor videografie?
- Welke lens gebruik je voor foodfotografie?
- Checklist: Hoe kies ik een nieuwe lens?
- Veel gestelde vragen
- Shoppen maar!
In dit artikel:
- 1 Verschillende soorten lenzen
- 2 Eigenschappen van lenzen
- 3 Merken lenzen
- 4 Verschillende soort lenzen bij verschillende situaties
- 5 Welke lens gebruik je voor portretfotografie?
- 6 Welke lens gebruik je voor natuurfotografie?
- 7 Welke lens gebruik je voor landschapsfotografie?
- 8 Welke lens gebruik je voor binnenhuisfotografie?
- 9 Welke lens gebruik je voor reis- en vakantiefoto’s?
- 10 Welke lens gebruik je voor sportfoto’s?
- 11 Welke lens gebruik je voor videografie?
- 12 Welke lens gebruik je voor foodfotografie?
- 13 Checklist: Hoe kies ik een nieuwe lens?
- 14 Veel gestelde vragen
- 15 Shoppen maar!
- 16
Verschillende soorten lenzen
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten lenzen met allemaal hun eigen kwaliteit. Er bestaan bijvoorbeeld telelenzen, zoomlenzen, macrolenzen, groothoeklenzen en nog veel meer andere soorten lenzen! Hieronder hebben wij de verschillende soorten lenzen op een rijtje gezet en beschreven wat de eigenschappen van deze lenzen zijn.
Standaardlens (28-100mm)
De standaardlens is de lens die meestal wordt meegeleverd bij de aankoop van een nieuwe camera. Hij heeft een zoombereik van 28mm tot 100mm. Deze lens is dan ook geschikt voor de meest gebruikelijke soort situaties. Je kunt met deze lens landschappen fotograferen, je kunt portretten fotograferen en de standaardlens is ook geschikt voor op vakantie. Een goede lens dus voor veel verschillende soort situaties!
Groothoeklens (<28mm)
De groothoeklens is een lens met een klein zoombereik. Met deze lens kun jij brede foto’s maken, bijvoorbeeld van een interieur of van een landschap. De lens kan een erg groot beeld maken en dit is handig wanneer je foto’s wilt maken met veel ruimte in beeld. De lens vervormt het beeld niet en laat een realistische weergave zien van de ruimte of het landschap.
Fish-eye lens (<10mm)
De fish-eye lens is een ronde lens en daardoor kun je nog bredere beelden schieten dan met de groothoeklens. De naam fish-eye refereert naar het uiterlijk van deze lens, de voorkant is namelijk rond en lijkt op een vissenoog. Met deze lens krijg je kleine ruimtes zeer ruimtelijk en breed in beeld. Wel vervormt het beeld iets en is het niet helemaal 100% realistisch. Een zeer geschikte lens voor fotografen die graag foto’s maken van kleine ruimtes of van een landschap.
Telelens (>100mm)
De telelens is de grootste soort lens en heeft een brandpuntafstand vanaf 100mm tot wel 800mm! Met deze lens schiet jij foto’s van onderwerpen die ver weg staan. Doordat de telelens zo’n grote brandpuntafstand heeft, is hij ook erg groot, lang en zwaar. Een statief is dus echt handig als je gaat fotograferen met deze lens. De lens is geliefd bij natuur- en sportfotografen.
Macrolens
Met een macrolens kun jij onderwerpen van een hele korte afstand fotograferen. Bij andere lenzen moet je meestal op minimaal 1 meter afstand van je onderwerp staan, wil je het onderwerp scherp kunnen stellen. Met een macrolens kun jij tot enkele centimeters van jou onderwerp af staan en hij stelt alsnog perfect scherp! Een ideale lens voor fotografen die graag macrofoto’s maken, zoals foto’s van vlinders, insecten of bijvoorbeeld bloemen.
Zoomlens
Een zoomlens bestaat er in allerlei soorten bereik en met een zoomlens kun jij inzoomen op onderwerpen. Zo hoef je jezelf niet te verplaatsen als je een onderwerp dichterbij op de foto wilt hebben. De scherptekwaliteit van een zoomlens is wel minder als bij de primelens. Dit komt omdat de brandpuntafstand van een zoomlens flexibel is en dus niet altijd op dezelfde afstand is ingesteld.
Primelens
Een primelens heeft een vaste brandpuntafstand en met deze lens kun je dus niet zoomen. Door deze vaste brandpuntafstand wordt het beeld wel megascherp en is de foto kwaliteit beter dan bij een zoomlens. Een primelens wordt vaak gebruikt voor portretfotografie of productfotografie.
Eigenschappen van lenzen
Elke soort lens heeft verschillende eigenschappen en het is goed om te weten welke eigenschappen belangrijk zijn tijdens het fotograferen.
Lensvatting
Een lensvatting is het eerste belangrijke onderdeel van een lens. De lensvatting verbindt de lens namelijk met de camera. Het is van belang dat de lensvatting op de camera past, dit is dus het eerste waar je naar moet kijken tijdens het zoeken van een geschikte lens voor jouw camera. Veel merken passen hun lenzen aan op hun camera’s, zo ben je er vrijwel zeker van dat de lens op je camera past als deze van hetzelfde merk zijn.
Diafragma
Het diafragma van een lens wordt ook wel aangeduid met f-getal. Een lens heeft altijd een maximaal f-getal en dit wordt ook aangegeven op het objectief en in de naam van de lens. Met het diafragma heb je invloed op de scherptediepte van je beeld. Je kunt het diafragma van een lens verkleinen, zo vergroot je het f-getal. Je f-getal kan dus van bijvoorbeeld f/4 naar f/16 gaan, je verscherpt hiermee het beeld. Het f-getal kan niet kleiner worden dan het maximale f-getal, dus als het maximale f-getal f/4 is, kan deze nooit kleiner dan 4 worden.
Beeldstabilisatie
Als je foto’s maakt uit de losse hand, beweegt het beeld veel. Dit resulteert automatisch in onscherpe beelden. Natuurlijk hebben camera- en lensproducenten hier iets op bedacht: beeldstabilisatie. Bij de meeste goede lenzen is een beeldstabilisator ingebouwd, deze zorgt ervoor dat het beeld scherp blijft wanneer de camera beweegt. Een musthave voor de meeste fotografen!
Autofocus
Bijna elke lens is tegenwoordig uitgerust met autofocus. Autofocus zorgt er voor dat jouw beeld automatisch scherp stelt. Hij zoekt het onderwerp in het beeld en legt automatisch de focus op het onderwerp. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit handmatig te doen, de meeste lenzen zijn voorzien van een automatische en manuele stand.
Merken lenzen
Er bestaan een heleboel merken die lenzen aanbieden. Het is meestal verstandig om een lens uit te zoeken bij het merk waar je camera van is. Je kunt er ook voor kiezen om een wat goedkopere lens van een merk zoals Tamron of Sigma aan te schaffen voor jouw camera. Hieronder volgt een rijtje met merken die lenzen aanbieden.
Canon lenzen
Canon produceert de meest verschillende soorten lenzen en heeft daarom ook het grootste aanbod als het om lenzen gaat. Voor elke situatie biedt Canon wel een geschikte lens aan en het past uitstekend op de camera’s van Canon. Erg veel professionele fotografen gebruiken camera’s en lenzen van het merk, want de kwaliteit ligt erg hoog. De lenzen worden gemaakt in Japan en Taiwan. Canon heeft 3 verschillende lens groepen, let dus goed op welk type bij jouw camera past. De EF-s lenzen zijn ontwikkeld voor de spiegelreflexcamera’s met cropfactor. De EF lenzen zijn zowel voor de cropfactor als de fullframe camera geschikt. De lenzen met de benaming EF-m zijn geschikt voor Canon systeemcamera’s.
Nikon lenzen
Na Canon, is Nikon de grootste producent van camera’s. De Nikon objectieven worden geproduceerd in Japan en China. De Nikon objectieven zijn erg populair bij natuurfotografen, omdat ze mega scherpe beelden schieten. Nikon maakt altijd gebruik van dezelfde soort aansluiting van de lens naar een camera. Het maakt dus niet uit welke lens je bij welke camera gebruikt, zolang het maar van het merk Nikon is.
Sony lenzen
Sony heeft een stuk minder groot aanbod van camera’s en objectieven dan de hierboven genoemde merken. Dit komt omdat Sony nog niet heel lang bezig is in de camera en objectieven branche. Sinds 2006 zijn ze echter begonnen met het produceren van camera’s en objectieven en sindsdien wordt het aanbod steeds breder. Verder moet je bij de aankoop van jouw Sony objectief wel letten op de aansluiting met de camera. Voor een digitale spiegelreflex camera van Sony zijn de lenzen van het type SAL geschikt. Als je een Sony NEX systeemcamera hebt, heb je voor het objectief het type SEL nodig.
Tamron lenzen
Tamron is een echt objectieven merk. Het merk produceert namelijk geen camera’s, maar alleen lenzen voor digitale camera’s. De prijs van de Tamron lenzen liggen meestal iets lager dan de prijzen van Canon en Nikon lenzen. Dit maakt de lenzen van Tamron ideaal om mee te beginnen, zo blijft de investering wat lager en kun jij allerlei verschillende lenzen proberen! Een populaire lens van Tamron is bijvoorbeeld de Tamron 18mm – 200mm. Met deze lens kun je alle kanten op. Een foto van dichtbij? Geen probleem. Inzoomen naar een onderwerp op verre afstand? Geen probleem. De lenzen van Tamron zijn gemaakt voor bijna elk merk. Als je bijvoorbeeld een Canon of Nikon camera hebt kun je bij Tamron een passende lens vinden.
Sigma lenzen
Het merk Sigma kun je een vergelijken met Tamron. Ook dit merk is vooral gespecialiseerd in het produceren van lenzen, maar in tegenstelling tot Tamron biedt Sigma ook een paar camera’s aan. Sigma maakt lenzen met een goede prijs/kwaliteit verhouding en ze passen ook nog eens op de meeste camera’s van andere merken. Een populaire camera van Sigma is bijvoorbeeld de Sigma 10-20mm, waarmee je uitstekend landschappen en interieur op de foto zet. Sigma is de laatste tijd bezig met het ontwikkelen van enorm kwalitatieve lenzen, waarvan sommige zelfs beter zijn dan van de grote merken Nikon en Canon. Het is dus zeker de moeite waard om dit merk eens uit te proberen!
Verschillende soort lenzen bij verschillende situaties
Voor elke soort situatie heb je weer een ander soort lens nodig. Het is handig om een overzicht te hebben van welke soort lenzen er bij welke situatie passen. Hier volgen een aantal verschillende situaties met daarbij de geschikte soort lenzen.
Welke lens gebruik je voor portretfotografie?
Bij portretfotografie wil je ervoor zorgen dat het gezicht van het onderwerp mooi en realistisch in beeld komt. Een groothoeklens is daarom niet zo geschikt voor het maken van portretfoto’s en een grote zoom lens is ook niet ideaal. Bij een groothoeklens wordt het beeld erg breed en kan het zijn dat het gezicht daarom een beetje vervormd. Een zoomlens heeft dezelfde problemen. Daarom is een lens tussen de 35mm en 100mm geschikt voor het maken van portretfoto’s. Met dit bereik is de kans klein dat jij te ver in- of uitzoomt en maak jij mooie scherpe foto’s van jouw portret. Een mooi voorbeeld van een lens wat geschikt is voor portretfotografie is de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Deze lens is betaalbaar en heeft een goede beeldkwaliteit.
Welke lens gebruik je voor natuurfotografie?
Natuurfotografie is natuurlijk een groot begrip en kan van allerlei soorten fotografie van toepassing zijn. Bloemen op de foto zetten, insecten fotograferen of vogelfotografie; alle drie vallen ze onder natuurfotografie. Maar voor het fotograferen van bloemen en vogels heb je toch echt verschillende lenzen nodig. Voor het fotograferen van vogels is een telelens een must. Een telelens met een bereik van minimaal 400mm zal er voor zorgen dat jij van veraf vogels prachtig op de foto zet. Een goede telelens is bijvoorbeeld de Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS II USM. Voor het fotograferen van objecten van heel dichtbij, zoals bloemen en insecten, is het van belang dat je over een macrolens beschikt. Met deze lens kun je tot een paar centimeter afstand de mooiste en scherpste foto’s schieten van jouw onderwerp. Een goede macrolens is bijvoorbeeld de Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM.
Welke lens gebruik je voor landschapsfotografie?
Een groothoeklens is de meest geschikte soort voor landschapsfotografie. Bij landschapsfotografie wil je dat er een grote ruimte in 1 beeld past. De groothoeklens is daarom de geschikte kandidaat, deze maakt brede foto’s en zorgt ervoor dat het landschap er in zijn geheel op komt. Een groothoeklens met een brandpuntafstand van 10 – 35mm is het meest geschikt voor landschapsfotografie. Met deze brandpuntafstand zorg jij ervoor dat je een mooi totaalbeeld krijgt van een landschap.
Welke lens gebruik je voor binnenhuisfotografie?
Bij interieurfotografie wil je meestal graag een volledige kamer in een beeld op de foto krijgen. Om die reden is de groothoeklens populair bij binnenhuisfotografie. Veel fotografen maken gebruik van lenzen met een bereik van 16-35mm op een full frame camera. Als je een camera met een APS-C sensor hebt is een lens met een bereik van 10-20mm genoeg. Een mooi voorbeeld van een 16-35mm lens is de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM. Een goede 20mm lens is de Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD 1/2 MACRO SONY FE. Wil je juist detailfoto’s maken van je interieur? Dan is een 50mm lens een betere optie. Je hebt verschillende goede 50mm lenzen van Canon, Nikon en Sony.
Welke lens gebruik je voor reis- en vakantiefoto’s?
De meeste vakantiegangers willen tijdens hun vakantie een aantal mooie foto’s schieten van al hun belevenissen en momenten samen. Maar welke lens is nou geschikt voor het maken van vakantiefoto’s? Meestal weet je van tevoren nog niet wat voor soort foto’s jij gaat maken op vakantie en daarom is een lens waarmee je veel kanten op kunt gaan een goede keus. Neem bijvoorbeeld de groothoeklens met zoom. Met deze lens maak je mooie landschapsfoto’s en kun je ook zoomen. Het is een geschikte lens voor meerdere situaties, zoals landschapsfotografie, straatfotografie en vakantiefoto’s van je familie of vrienden. De Canon EF 24-70mm f/4.0L IS USM is een geschikte lens voor reis- en vakantiefotografie. Met deze lens schiet jij zowel mooie foto’s van landschappen als van je reisgenoten.
Welke lens gebruik je voor sportfoto’s?
Voor sportfotografie heb je een goede lens nodig die al jouw actiefoto’s scherp in beeld krijgt. Bij het kiezen van de juiste lens ligt het eraan wat je exact op de foto wilt zetten. Wil je fotograferen in een zaal of juist buiten op een voetbalveld? Voor het binnen fotograferen is een lichtsterke telelens een vereiste. De autofocus blijft dan snel en je schiet bij slechte lichtomstandigheden nog de mooiste foto’s. Een 70-200mm f/2.8 is een goede allround lens voor sportfotografie. Echter bij voetbalwedstrijden op een voetbalveld is het van belang dat je een telelens hebt met een nog groter bereik hebt. Een telelens met een bereik van 400mm, 500mm of 600mm wordt vaak gebruikt tijdens voetbalfotografie.
Welke lens gebruik je voor videografie?
Filmen is natuurlijk iets heel anders dan fotograferen en hierbij heb je dan ook andere lenzen nodig. Er bestaan speciale objectieven voor het maken van video’s. Die lenzen hebben een intern zoom-mechanisme, zo voorkom je verandering van lengte tussen de beelden. Ook is het diafragma en de scherpstelring anders, deze zijn voorzien van zogenoemde ‘tanden’ en click-stops. Zo werken ze gelijk met het systeem en wordt het beeld erg stabiel en niet schokkerig.
Welke lens gebruik je voor foodfotografie?
Bij het fotograferen van voedsel is het gebruik van een goede lens belangrijk. Vaak nemen voedselfotografen de foto’s van erg dichtbij en daarom is een macrolens de ultieme lens voor foodfotografie. Een goed voorbeeld van zo’n macrolens is de Canon EF 24-70mm f/4.0L IS USM. Ben je gewoon een hobbyfotograaf en wil je wat leuke foto’s van voedsel maken? Dan volstaat een normale kitlens ook gewoon. Ga ermee experimenteren en kijk wat jou bevalt!
Checklist: Hoe kies ik een nieuwe lens?
Bij het uitzoeken van een nieuwe lens komt veel kijken. Door het oneindige aanbod moet jij veel keuzes maken en dus van veel dingen kennis hebben. Hieronder volgt een checklist met de stappen die jij moet ondernemen voor het kiezen van een nieuwe lens. Heb je deze stappen gevolgd? Dan ben jij klaar voor de aanschaf van je nieuwe lens!
- Kijk eerst of de geleverde kitlens bij jouw camera al voldoet aan jouw verwachtingen. Meestal is dit een goede lens om mee te beginnen en om verschillende soorten fotografie te beoefenen. Ben je toe aan een nieuwe lens? Lees dan verder.
- Als je echt op zoek bent naar een nieuwe lens, heeft dit vaak een reden. Jij wilt je specialiseren in een bepaalde fotografie soort en hebt hier een andere lens voor nodig. Bepaal goed waar jij de lens voor nodig hebt en kijk daarna wat voor soort lens daar bij past.
- Je hebt het soort lens dat je nodig hebt bepaald. Nu is het belangrijk dat jij tijdens het zoeken van dat soort lens de specificaties goed leest. Heeft de lens bijvoorbeeld het juiste diafragma bereik? En heeft de lens een goede beeldstabilisatie of niet? Naar dat soort dingen kun je nu kijken.
- Heb je een goede lens gevonden? Kijk voor de zekerheid of deze lens goed op jouw camera past en dan ben jij klaar om jouw nieuwe lens aan te schaffen!
Veel gestelde vragen
Wat is de beste allround lens van dit moment?
Misschien weet je nog niet zo goed wat je eigenlijk wilt fotograferen met je nieuwe lens. Een allround lens kan dan een mooie optie zijn. Een mooi voorbeeld van een allround lens is de Nikon NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR. Deze lens is geschikt voor op een full frame Nikon systeemcamera. Met deze lens maak jij zowel groothoekfoto’s als actieve sportfoto’s. Geschikt voor vele soorten fotografie en dus een mooie lens om mee te gaan experimenteren.
Kan ik een camera lens huren?
Het is zeker mogelijk om camera apparatuur te huren en dit is een mooie optie om verschillende soorten camera’s en lenzen te testen voordat je overgaat tot aankoop. De aankoop van een camera of een lens is vaak erg prijzig en daarom wil jij zeker weten of de lens wel bij jou past. Door de lens eerst te huren weet jij of hij echt aan jouw wensen voldoet. Een goede uitkomst dus voor twijfelaars!
Hoe weet ik welke lens op mijn camera past?
Het is belangrijk dat je voordat je een nieuwe lens koopt, kijkt of de lens op jouw camera past. Maar hoe kom je hier nou achter? Een lens sluit aan op de lensbevestiging, wat ook wel ‘mount’ van een camera wordt genoemd. Sommige camera merken hebben 1 soort ‘mount’, maar andere hebben er meer. Canon heeft bijvoorbeeld de verschillende ‘mounts’ EF-M, EF-S, EF en RF. Bij de aankoop van je nieuwe lens moet deze aansluiting overeenkomen met die van je camera.
Shoppen maar!
Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het uitzoeken van een nieuwe lens en kun jij een nieuwe lens uitzoeken. Kijk eerst waar je de lens voor wilt gebruiken. Zoek vervolgens de juiste soort lens en kijk of de eigenschappen van deze lens voldoen aan jouw eisen. Controleer of de lens op jouw camera past en jij bent helemaal klaar om je nieuwe lens aan te schaffen!