Foto’s verkleinen: de ultieme handleiding!

Fotografen hebben er vaak mee te maken: foto’s verkleinen! Na een fotografiesessie willen fotografen hun foto’s delen met andere apparaten of doorsturen via verschillende apps. De foto’s die op het toestel staan, zijn vaak erg groot van formaat. Dat maakt het lastig om de beelden te delen met andere apparaten of door te sturen via apps. Veel fotografen verkleinen daarom hun bestanden voordat ze deze delen. Zo kunnen de bestanden eenvoudig verstuurd worden! Wil jij weten hoe je nou precies foto’s kunt verkleinen? Lees dan gauw verder! Wij hebben namelijk de ultieme handleiding samengesteld voor het verkleinen van foto’s. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat je moet doen om je foto’s te verkleinen!

Waarom foto’s verkleinen?

In veel gevallen is het handig om foto’s te verkleinen. Wanneer ze net geschoten zijn en nog op de camera staan, zijn de bestanden vaak erg groot. Ten eerste is dit niet handig als je niet over een groot geheugen beschikt op bijvoorbeeld je mobiel of je computer. Wanneer je de bestanden op ware grootte vanuit je camera doorstuurt naar je mobiel of computer nemen de bestanden veel geheugen in. Ook zal het erg lang duren voordat de foto’s geïmporteerd zijn naar je computer of mobiel. Wanneer je de foto’s vervolgens op ware grootte doorstuurt via de mail of een ander programma, duurt het ook erg lang voordat de foto’s verzonden worden. In sommige gevallen is het door de grootte niet eens mogelijk om ze te verzenden.

Om al deze redenen biedt het verkleinen van foto’s een goede uitkomst. Je kunt ervoor kiezen om de foto’s te verkleinen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Vervolgens kun je de foto gemakkelijk delen met andere apparaten en met andere programma’s. Het verkleinen van foto’s kan ook een uitkomst bieden bij het beschermen van de rechten van de foto. Als iemand de foto in een groot formaat wil afdrukken, gaat de kwaliteit van de foto achteruit. Zo voorkom je dat mensen ongevraagd gebruik maken van je foto’s.

Je merkt het al, het verkleinen van foto’s heeft verschillende voordelen. Het is dus erg handig om je even te verdiepen in hoe je de foto’s het best en eenvoudigst kunt verkleinen.

Foto’s verkleinen voor website

Veel mensen verkleinen foto’s voor het plaatsen van foto’s op hun website. Als je alleen maar grote bestanden op je website plaatst, kan je website al heel gauw langzaam worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is het van belang dat je de foto’s verkleint voordat je ze op een website plaatst. Je wilt natuurlijk niet dat je klanten vastlopen op jouw website en daardoor niet verder kunnen klikken/scrollen. Let dus goed op de bestandsgrootte van je foto’s voordat je ze op je website plaatst!

Foto’s verkleinen voor Whatsapp

Whatsapp staat erom bekend de kwaliteit van foto’s te verminderen. Wanneer je een foto via Whatsapp stuurt, verkleint Whatsapp de resolutie en dit resulteert niet alleen in een kleiner bestand, maar ook in een minder scherpe en gedetailleerde foto. Het is daarom verstandig om je foto’s voor het versturen via Whatsapp, te verkleinen. Wanneer je dat doet, is de kans klein dat Whatsapp ze nog eens verkleind. Zo behoud je de kwaliteit van de foto!

Foto’s verkleinen voor Facebook

Ook voor Facebook is het handig om foto’s te verkleinen. Wanneer een foto een erg grote bestandsgrootte heeft, wordt het minder snel geüpload en is er een kans dat de foto niet kan worden geüpload door de grootte. Ook is het voor andere apparaten lastig om de foto snel te laden in het nieuwsoverzicht. Een ander probleem kan zijn dat mensen de foto opslaan op hun apparaat en de foto vervolgens groot laten afdrukken. Al deze problemen zijn te voorkomen. Verklein de foto voordat je die op Facebook zet en je hebt nergens last van!

Foto’s verkleinen voor Instagram

Voor Instagram geldt eigenlijk hetzelfde als voor Facebook. Bij Instagram moeten foto’s daarnaast ook aan een bepaalde afmeting voldoen. Bekijk dus van tevoren goed wat de bestandsgrootte van de foto is en check ook of de afmeting van de foto overeenkomt met de afmeting die Instagram toelaat!

Hoe foto’s verkleinen?

Het verkleinen van foto’s heeft dus veel verschillende voordelen. Maar hoe kun je nou precies de resolutie van foto’s verkleinen? Foto’s comprimeren kun je op verschillende manieren doen. Het verschilt per apparaat en per programma hoe je dit moet aanpakken. Er zijn veel programma’s beschikbaar waarmee je foto’s kan verkleinen. Ook kan je vaak via het apparaat waarop je werkt de foto’s al verkleinen. Wij leggen hieronder daarom uit hoe je de bestandsgrootte van foto’s kunt verkleinen op verschillende apparaten en met verschillende programma’s. Jij weet zo precies hoe je een foto kunt verkleinen op jouw apparaat of met het programma wat jij gebruikt. Zo kun je meteen aan de slag met het verkleinen van de foto’s!

Hoe foto's verkleinen

Foto’s verkleinen in Windows 10

Gebruik jij Windows 10 en wil je graag weten hoe je foto’s kunt verkleinen in Windows 10? Er zijn verschillende manieren om foto’s te verkleinen in Windows 10. De meeste mensen gebruiken het programma ‘Foto’s’ voor het verkleinen van hun foto’s. Dit is een standaard programma van Windows 10 en erg gebruiksvriendelijk. Volg het stappenplan hieronder voor het verkleinen van foto’s met het programma ‘Foto’s’ van Windows 10!

 1. Open het programma en open de foto die je wilt verkleinen.
 2. Op je scherm zie je rechts bovenaan 3 puntjes. Deze moet je aanklikken en vervolgens kies je voor ‘Formaat wijzigen’.
 3. Nu kun je het gewenste formaat kiezen. Je kunt zelf het formaat kiezen, maar je kunt ook kiezen uit de al aanwezige opties.
 4. Uiteindelijk moet je de foto met het nieuwe formaat opslaan. Je hebt de foto verkleind!

Een andere manier om foto’s te verkleinen in Windows 10 is met het programma Paint. Paint is een van de standaard programma’s van Windows 10 en is voor iedereen beschikbaar. Voor het verkleinen van foto’s is het handig om dit stappenplan te volgen:

 1. Open Paint, klik op bestand en vervolgens op openen.
 2. Upload je foto in Paint.
 3. Vervolgens klik je op het icoontje ‘Formaat wijzigen’.
 4. Verander het formaat van de foto. Dit kan je in pixels doen of in percentages.
 5. Uiteindelijk moet je de verkleinde versie van de foto opslaan. Je foto staat nu verkleind op je computer!

Het verkleinen van foto’s in Windows 10 is erg eenvoudig en er zit vast een optie tussen die goed bij jou past. Zowel via de app Foto’s als Paint kun je eenvoudig en snel je foto’s verkleinen.

Voor mail

Foto’s versturen via de mail kan in veel gevallen problemen opleveren. Vooral als je meerdere foto’s tegelijk wilt versturen, is de kans groot dat de bestanden te groot worden om tegelijkertijd te versturen. Daarom is het handig om je foto’s te verkleinen als je ze verstuurt via de mail. Veel mailboxen zorgen er automatisch al voor dat foto’s verkleind worden. Soms werkt dit echter niet even goed, of gaat de kwaliteit van de foto’s erg achteruit. Om dit te voorkomen, kun je gebruik maken van programma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor het verkleinen van foto’s voor de mail. Hieronder hebben we een paar van deze programma’s op een rijtje gezet!

RIOT

RIOT is de afkorting voor Radical Image Optimization Tool. Dit programma helpt jou met het verkleinen van je foto’s, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het programma maakt het formaat van de foto’s zo klein mogelijk en de kwaliteit van de foto zo hoog mogelijk. Hoe verklein je een foto met RIOT? Volg het stappenplan hieronder:

 1. Download RIOT en installeer het programma.
 2. Open het programma en klik op de knop ‘Open’ en selecteer de foto.
 3. Aan de linkerkant zie je nu de originele foto en aan de rechterkant de geoptimaliseerde foto.
 4. Als je de bestandsgrootte daarna nog wilt aanpassen, kun je op de knop ‘Edit/Resample’ in het menu klikken.
 5. Bepaal de kwaliteit en de bestandsgrootte van de foto.
 6. Sla de foto vervolgens op via ‘File/Save as’ of sla de bewerking van het origineel op via ‘File/Save’.
 7. De foto is verkleind en geoptimaliseerd opgeslagen op de computer.

Een andere handige tool voor het verkleinen van je foto’s voor de mail is FastImageResizer. Dit programma zorgt er ook voor dat foto’s worden verkleind en geoptimaliseerd, zodat je ze eenvoudig en snel via de mail kan versturen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je foto’s kunt verkleinen met de FastImageResizer.

 1. Download het programma FastImageResizer en installeer het op je computer.
 2. Open het programma op je computer.
 3. Klik op start en kies in het menu de afmeting voor je foto.
 4. Als je niet het juiste formaat kan vinden, kan je het formaat altijd aanpassen via ‘Edit list’.
 5. Open vervolgens de foto’s die je wilt verkleinen. Versleep deze foto’s naar het FastImageResizer venster.
 6. De foto’s worden verkleind en het programma slaat de foto’s op in een map genaamd ‘Resized’.

Het voordeel aan het programma FastImageResizer is dat je meerdere foto’s tegelijkertijd kan verkleinen. Dit kan met het programma RIOT niet. Het voordeel van RIOT is dat je de foto kwaliteit van de verkleinde foto ziet voordat de foto opgeslagen wordt. Zo weet je precies wat de kwaliteit wordt van de foto en kun je dit eventueel nog aanpassen. Een ding is zeker, er zijn vele opties voor het verkleinen van je foto’s voor de mail!

Foto’s verkleinen android mobiel

Het geheugen van je mobiel zit vol. Je herkent het vast wel, je mobiel loopt voor de zoveelste keer vast doordat het geheugen vol zit. Meestal zijn de foto’s en video’s op je mobiel de oorzaak hiervan. Om een vol geheugen te voorkomen, is het handig om je foto’s te verkleinen. Zo raakt het geheugen minder vol en heb jij toch al je foto’s bij de hand. Er zijn een heleboel apps waarmee je foto’s kan verkleinen. We hebben er hieronder een paar op een rijtje gezet!

Photo & Picture Resizer

Deze app is erg bekend en wordt vaak gebruikt voor het verkleinen van foto’s. De app zorgt ervoor dat de grootte van de foto wordt verkleind. Je kunt kiezen voor een vooringesteld formaat of je kunt ervoor kiezen om zelf de bestandsgrootte in te stellen. Verder kun je de foto ook bijsnijden in deze app. Na het verkleinen van de foto zie je amper verschil in kwaliteit, wat erg fijn is! De app is gratis, maar tijdens het gebruik van de app zul je wel een hoop reclames voorbij zien komen.

Fotoformaat – Photo Resizer

Deze app is een van de beste apps die ervoor zorgt dat jouw foto’s worden gecomprimeerd en verkleind. Je kunt de app downloaden in de app store en vervolgens verklein je je foto’s eenvoudig en snel. Wat deze app bijzonder maakt is dat je de foto’s die je hebt verkleind via Whatsapp kunt versturen, zonder dat ze nog een keer door Whatsapp automatisch worden verkleind. Zo behoud je de kwaliteit van de foto’s en kun je alles nog steeds scherp en gedetailleerd zien!

Photo Compress 2.0

Foto comprimeren 2.0 is een andere veel gebruikte app voor het verkleinen van foto’s. Deze app is erg gebruiksvriendelijk. Als je een foto wilt verkleinen, kun je uit 3 verschillende bestandsgroottes kiezen: laag, gemiddeld en hoog. Na het verkleinen van de foto’s gaat de kwaliteit van de foto’s amper achteruit en zijn ze nog steeds erg scherp en gedetailleerd. Met deze app kun je meerdere foto’s tegelijkertijd verkleinen.

Foto’s verkleinen op Iphone, Ipad of Macbook

Foto's verkleinen op Iphone, Ipad of Macbook

Het verkleinen van foto’s op een Iphone gaat net wat anders dan op een Android telefoon. Op een Iphone kun je foto’s verkleinen via Siri Shortcut of via verschillende iOS apps. Wil je alle foto’s die je maakt verkleinen? Dan is het handig om bij instellingen de High Efficiency functie in te stellen. Als je dat hebt gedaan, schiet je camera automatisch alleen nog maar foto’s in een efficiënt formaat. Zo bespaar je een hoop ruimte op je telefoon, zonder dat je de foto’s telkens achteraf moet verkleinen. Om foto’s te verkleinen op je Iphone, kun je kiezen uit verschillende opties. Hieronder hebben wij een aantal van deze opties op een rijtje gezet!

Foto’s verkleinen via Siri shortcut

Via Siri kun je foto’s verkleinen. Hieronder hebben wij een stappenplan gemaakt over hoe je dat precies moet doen:

 1. Kies een map uit waarin je de foto’s wilt opslaan.
 2. Open de app ‘Opdrachten’ en kies ‘Mijn opdrachten’.
 3. Klik op de + en start een nieuwe opdracht.
 4. Onderaan staat een zoekveld, hier moet je typen; ‘Selecteer foto’s’.
 5. Voeg vervolgens deze opdracht toe.
 6. Klik op opties en kijk of ‘Selecteer meerdere’ aangevinkt is.
 7. Zoek naar ‘Converteer foto’s’ en voeg deze toe.
 8. Zorg ervoor dat EXIF-data bewaard wordt.
 9. Zorg ervoor dat de taak ‘Bewaar in fotoalbum’ wordt toegevoegd.
 10. Klik op de map waarop je de foto’s wilt opslaan.
 11. Klik op volgende, benoem de taak en klik op gereed.

De Shortcut is nu ingesteld. Als je de Shortcut wilt gebruiken, hoef je alleen maar ‘Hé Siri, converteer naar HEIF’ te zeggen. Hoe fijn is dat?!

Compress Photos & Pictures

Compress Photos & Pictures is een veelgebruikte app om foto’s te verkleinen op Iphone. Hieronder hebben we een stappenplan opgesteld dat je moet volgen om foto’s te verkleinen met deze app!

 1. Download en installeer de app op je Iphone.
 2. Open de app en geeft de app toegang tot je foto’s.
 3. Selecteer de foto’s die je wilt verkleinen en klik vervolgens op ‘Next’.
 4. Schuif met de knoppen om de kwaliteit en de resolutie van de foto aan te passen. Aan de onderkant van je scherm zie je de grootte van het bestand.
 5. Wanneer je tevreden bent over de kwaliteit en de grootte, druk je op ‘Compress’ en de foto wordt verkleind.
 6. Je kunt er uiteindelijk ook nog voor kiezen om het origineel te bewaren. Maar dan heb je eigenlijk 2 foto’s op je mobiel en ben je dus nog meer opslagruimte kwijt.

Je merkt het al, ook voor iPhone en iPad zijn er genoeg verschillende opties om je foto’s te verkleinen!

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het verkleinen van foto’s. Je weet nu waarom het handig is om foto’s te verkleinen. Ook weet je nu hoe je foto’s kunt verkleinen op verschillende apparaten en met verschillende programma’s. Nu hoef jij je nooit meer druk te maken over te grote bestanden en kun jij zoveel foto’s schieten als je wilt!

Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart